Nyheter

Jonas Sjöstedts tal från verandan i Umeå

Coronapandemin, antirasism och klimatfrågan. De frågorna berörde Jonas Sjöstedt i sitt tal från sin veranda i Umeå.

– Jag ser inte omställningen som ett hot, jag ser den som en möjlighet. När jag ser Sverige framför mig om tio år ser jag ett bättre och tryggare samhälle. Jag ser ett samhälle på god väg att bli fossilfritt. Pengar som tidigare gått till rikas lyxkonsumtion används till att bygga välfärden och bidra till omställningen. Genom att arbeta kortare dagar får vi mer tid att leva. Kanske ta en fika med den där kompisen, eller läsa den där extra god natt-sagan sonen så gärna vill höra för 134e gången, sa Jonas Sjöstedt när han pratade om klimatet i sitt tal.
– Och ute i samhället, där har den gröna investeringsbanken lånat ut pengar till företag för att hjälpa dem att ställa om. Tack vare det har Sveriges största utsläppare SSAB börjat tillverka stål utan att släppa ut koldioxid. Cementa gör cement utan klimatutsläpp. På vägarna rullar prisvärda elbilar som folk har råd med och invigningen av nya höghastighetståg genom Sverige planeras för fullt.
– Vi har byggt nya klimatsmarta bostäder med rimliga hyror.
På offentliga byggnader sitter solceller som ger grön energi.
Många säger att det inte går, att vi är inbyggda i ett fossilt system. Men genom att ställa krav på de företag som inte vill bidra och hjälpa dem som är med på tåget kan vi lyckas. Vänsterpartiet vågar gå emot storföretagen och oljeindustrin när det behövs, fortsatte han.

Läs hela talet här.