Hoppa till huvudinnehåll

25 miljarder till välfärden i coronakrisen

Just nu behöver vi välfärden mer än någonsin. Då kan vi inte ha en situation då kommuner och regioner tvingas till nedskärningar. Därför vill Vänsterpartiet satsa 25 miljarder kronor på välfärden.

– Det är många som med rätta hyllar de som arbetar i sjukvården och äldreomsorgen nu. Och de gör verkligen stordåd. Men det räcker inte med applåder. Det måste till rejäla ökningar av resurserna också så att fler kan anställas och villkoren förbättras, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Redan innan coronakrisen stod Sveriges kommuner och regioner inför stora ekonomiska utmaningar. Därför pressade Vänsterpartiet fram 7,5 miljarder kronor extra till välfärden för 2020. Men det var före coronakrisen. Nu behövs mer.

Nu måste regeringen skyndsamt gå ut och slå fast att det kommer rejäla ökningar av stödet från staten till kommuner och regioner. Det är bra med krispaket till företagen för att rädda jobb, men det behövs också krispengar till välfärden. Både för att få en välfärd att lita på och för att rädda jobb. För att klara krisen måste vi satsa mer på det gemensamma.

– Det är helt orimligt att det i det här läget ska göras nedskärningar i välfärden runtom i landet. Nu är det tvärtom dags att bygga en starkare välfärd. Arbetsvillkoren och löner måste förbättras så att de anställda orkar och vill stanna kvar i arbetet. De som nu vill jobba i vård, omsorg och skola måste få möjlighet att arbeta kvar och få rätt utbildning. Därför behöver pengarna vara permanenta, säger Ulla Andersson.

Inte minst är behovet av ökade resurser idag stort i äldreomsorgen. Den är satt under stark press nu på grund av corona. Tre exempel på angelägna insatser som skulle bli möjliga med Vänsterpartiets förslag om ökade resurser till välfärden är:

  • Säkra bemanningen av äldreomsorgen, till exempel genom snabbutbildning av de som nu förlorar jobbet i andra yrken.
  • Minska smittspridningen. Det handlar till exempel om utbildningsinsatser för samtlig personal, oavsett anställningsform. Genom att skydda personalen skyddas de äldre. Alla ska ha den skyddsutrustning som behövs.
  • Ordna hemkörning av mat och mediciner till personer i riskgrupperna. Här finns ett stort behov samtidigt som många nu blir arbetslösa och skulle kunna anställas för detta i kommunerna. Ingen ska lämnas ensam.