Hoppa till huvudinnehåll

Välfärden

En välfärdsstat är det säkraste sättet att få ett samhälle som fungerar. I en välfärdsstat är en bra skola för alla barn en investering i en bättre framtid. Ett samhälle där sjukvård ges efter behov, inte efter plånbokens tjocklek, skapar trygghet och tillit mellan människor. Bara en välfärdsstat kan se till att det finns bra bostäder och kollektivtrafik i hela landet.

Högerpolitikens grundidé är istället att marknaden ska sköta samhället. Den som har råd ska kunna köpa sig förbi i vårdkön, skolor ska säljas ut till privata företag, olika tågbolag konkurrera om resenärer längs samma räls.

Det är tydligt att den här modellen har gjort vårt land sämre. Sådant som borde fungera i ett modernt samhälle faller sönder; tågen går inte i tid, mediciner tar slut på apoteken, vägarna är fulla av hål. Allt fler elever lämnar skolan utan de kunskaper de behöver. Människor som jobbat hela sitt liv kan inte leva på sin pension.

Den här sortens högerpolitik har länge dominerat också i EU. Privatiseringar och avregleringar har tvingats på medlemsländerna. I de länder som har infört euron som valuta, är det svårt att bedriva välfärdspolitik och att utjämna ekonomiska orättvisor.

Vi värnar om Sveriges rätt att utforma sin egen politik. Vi säger nej till att utöka EU:s makt över ekonomi och välfärd och vi anser inte att Sverige ska införa euron som valuta. Det är hög tid att lämna marknadsfundamentalismen bakom oss och istället börja bygga ett samhälle som bygger på omtanke och ansvar.