Hoppa till huvudinnehåll

Ukraina

Rysslands angrepp på Ukraina är olagligt och folkrättsvidrigt. Vänsterpartiet har fördömt Rysslands angreppskrig från start och vi står bakom det humanitära och militära stöd som Ukraina fått från Sverige och EU för att försvara sig mot angreppet. EU ska stärka det humanitära, ekonomiska och militära stödet till Ukraina och möjliggöra en snabb återuppbyggnad av Ukraina.

EU måste skärpa sanktionerna mot Ryssland och stoppa inflödet till Putins krigskassa genom ett stopp för rysk olja och gas. Vi vill också att Sverige och EU pausar ammunitionsexport till andra länder, för att kunna leverera den ammunition Ukraina behöver för att försvara sig mot det ryska angreppet.

Det är viktigt att stödet till Ukraina fortsätter så länge det behövs – även då kriget är över. Vänsterpartiet tycker att Ukraina ska släppas in i EU, och att EU ska stödja återuppbyggnaden av ett fritt Ukraina. Vi anser också att Ukrainas skulder ska skrivas av så att de får en chans att återhämta sig och bygga upp det som raserats av kriget.

Vi vill att Putin ställs inför rätta och att EU ger skydd åt de som vägrar lyda Putins order. Det är Ukraina själva som ska avgöra om, när och hur eventuella fredsförhandlingar ska ske.