Hoppa till huvudinnehåll

Jämställdhet

Alla människor ska äga rätten att leva fria och trygga liv. När otryggheten breder ut sig på arbetsmarknaden ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier och diskriminering på jobbet. Frågan om kvinnors ekonomiska trygghet är central för att stärka arbetet mot mäns våld mot kvinnor. EU:s påtvingade marknadspolitik har slagit extra hårt mot kvinnor.

Vänsterpartiet har sedan Sveriges inträde i EU använt våra mandat i parlamentet och kämpat för att stärka kvinnors och hbtq-personers rättigheter. Vi har bland annat varit pådrivande för att sprida sexköpslagen och få fler länder att kriminalisera sexköp. Ett arbete som gett resultat. Efter många års kamp röstade slutligen EU-parlamentet för att uppmana medlemsländerna att förbjuda sexköp, som vi redan gjort i Sverige. Vänsterpartiet kommer fortsätta arbetet för att stärka kvinnors och hbtq-personers rättigheter.

Vi står upp för aborträtten och andra frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Det är viktigt att visa att stödet för dessa rättigheter är brett och starkt.

Vänsterpartiet är för att även bolag behöver följa principer om jämställdhet och har därför stöttat lagstiftning om kvotering till bolagsstyrelser.