”Vänsterpartiet vägrar att kriminalisera tankar”

Idag har riksdagen röstat om ett lagförslag att kriminalisera samröre med och deltagande i organisationer som utpekas som terrororganisationer. Lagrådet har haft invändningar mot förslaget liksom flera organisationer, som Amnesty och Civil Right Defenders. Kritikerna menar att det medför ökade risker mot yttrandefrihet och tryckfrihet. Vänsterpartiet har lagt en motion om att avslå, och röstar nej till förslaget.
Gudrun Nordborg, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, varför röstade Vänsterpartiet nej till det här lagförslaget?
–Förslaget hotar åter våra grundläggande rättigheter eftersom frågor om personlig integritet och mänskliga rättigheter får stå tillbaka gång på gång. Vänsterpartiet vägrar att kriminalisera tankar eller medlemskap i en organisation. Vi delar också åtskilliga av de kritiska kommentarer som Lagrådet och flera andra tunga remissinstanser har framfört. Att olika starkt ifrågasatta lagförslag blir accepterade riskerar att urholka respekten för vår lagstiftning.
Vad bedömer du som de största riskerna med lagförslaget?
–Lagförslaget är ytterligare ett steg av många tidigare som för oss allt närmare ett övervakningssamhälle. Förslaget har krävt en grundlagsändring – den trädde i kraft den 1 januari i år – för att göra det möjligt att begränsa föreningsfriheten så att den undantar terrororganisationer. Vilka de är går inte att definiera tydligt. Mina tankar går till Turkiet och de krav som kommit därifrån på utlämnande av kurder på grund av vår Nato-ansökan. Hittills har Erdogans tolkning av terrorism inte accepterats, men osäkerheten ökar. Det är också tveksamt om personer som stöder befrielse-, motstånds- eller demokratirörelser riskerar att träffas av lagstiftningen
Vilka förändringar vill Vänsterpartiet se istället när det gäller att bekämpa brottsligheten?
–Vänsterpartiet hävdar ständigt att det inte är nya kriminaliseringar och strängare straff som håller tillbaka brottsligheten. Att skapa ett samhälle som präglas av jämlikhet och jämställdhet är långt viktigare och vi behöver minska de enorma klassklyftor som växer sig allt starkare nu. Det är frågor om klass och kön som påverkar mest, det är män som dominerar inom all kriminalitet och allra mest när det handlar om våld. Välfärden faller samman nu i brist på finansiering – och den Sd-ledda regeringen drar i stället ner på de medel som skulle behöva lyfta förskola, skola och möjligheter till stöd från bla socialtjänst