sida

Därför är det viktigt med höjda pensioner

Det behövs rejäla höjningar av pensionerna. Det är inte acceptabelt att man ska leva i fattigdom efter ett slitsamt arbetsliv. 

Varför är det så viktigt för Vänsterpartiet med höjda pensioner?

Att kunna se fram emot pensionen som en tid med mer frihet att odla sina intressen och umgås med nära och kära borde vara en självklarhet i Sverige. Vi är ett rikt land och vi arbetar både mycket och länge jämfört med de flesta länder i Europa.

Men det svenska pensionssystemet är så orättvist utformat att en stor del av de som går i pension efter ett långt arbetsliv istället tvingas leva med ständig oro över att inte klara sig ekonomiskt.

Enligt EU:s definition är man fattig i Sverige om man har en inkomst på 12 300 kronor i månaden efter skatt.  Det betyder att drygt 300 000 svenska pensionärer räknas som fattiga.

Eftersom pensionen baseras på arbetsinkomsten förstärks ekonomisk ojämlikhet än mer efter pensionen. De allra flesta fattigpensionärer är därför kvinnor. Varannan kvinna som jobbat hela sitt yrkesliv får så låg pension att hon behöver garantipension. Inte i något annat land i Norden lever så många kvinnliga pensionärer i fattigdom.

Samtidigt har många pensionärer en bra inkomst och kan leva många goda år på sin pension. Det är ojämlikheten i systemet som gör det så orättvist. Personer med hög utbildning har högre pensioner och lever dessutom längre i genomsnitt än den som jobbat i ett arbetaryrke hela sitt liv.

I juni i 2019 berättade 70-åriga Inger för Aftonbladet att hon jobbat sedan hon var 16 år, bland annat som barnskötare. Hon drabbades av reumatism och tvingades vara sjukskriven i långa perioder och byta jobb för att orka. Idag har en pension på 12 000 kronor i månaden.

Samma år berättade 65-åriga Solveig i Expressen att hon blev förtidspensionär på grund av stress vid 61 efter ett helt liv i hotell- och restaurangbranschen. Hennes ålderspension ligger idag på 10 000 kronor i månaden, så nu tvingas hon ta städjobb för att dryga ut ekonomin.

Det är den här sortens orättvisor vi menar måste rättas till. Det är inte värdigt att den som gått i pension efter ett långt arbetsliv ska tvingas ta extrajobb för att klara hyra och mat, inte kunna köpa presenter till barnbarnen till jul och födelsedagar och hitta på ursäkter för att inte följa med på bio eller annat som kostar. Alla ska kunna leva på sin pension. Det borde vara en självklarhet.