Hoppa till huvudinnehåll

Ideologiskolan

Ideologiskolan går genom och ger fördjupad kunskap om Vänsterpartiets samlade ideologiska grunder: socialism, feminism och ett ekologiskt förhållningssätt, och hur de förhåller sig till partiets politiska projekt i övrigt. Våren 2023 åker programkommissionen runt i landet och diskuterar hur de vill skriva ett nytt partiprogram på kongressen 2024. Ideologiskolan har uppdaterats som en förberedelse för dessa diskussioner. Ideologiskolan finns i tre versioner. En power point kallad snabbvalskolan som kan användas för att hålla ett möte, ett längre studiematerial för en studiecirkel i flera delar (finns även i en version med studiehandledning nedan). Ideologiskolan kommer även att finnas tillgänglig på Vänsterpartiets digitala plattform Learnifier senare i vår.

I Ideologiskolan förklaras grunderna i partiets ideologiska och teoretiska grunder, och analyseras både separat och i förhållande till varandra. Ideologiskolan ger även inblick i hur antirasism och internationalism är bärande delar av Vänsterpartiets ideologi och strategi, och till hur Vänsterpartiet tänker utifrån strategidokumentet från kongressen 2020 och den ekonomisk-politiska färdplanen, tex.

Tidigare var Ideologiskolan uppdelad i tre olika versioner – socialist-, feminist- och omställningsskolan – nu är dessa uppdaterade och ihopbakade till ett material.

Man kan ta del av ideologiskolan antingen i form av en snabbversion, där exempelvis en partistyrelseledamot, programkommissionär eller någon annan ideologiskt insatt kamrat kan föredra nedanstående power point, som inledning för diskussion på ett vanligt möte. Man kan kontakta en inledare själv eller kontakta [email protected] för att få hjälp med kontakt där.

Ideologiskolan Power Point uppdaterad maj 2023

Ideologiskolan finns också som ett längre studiematerial, som kan hållas som en studiecirkel i flera delar, läsas på Vänsterpartiets digitala studieplattform Learnifier (kommer senare i vår). Man kan även använda power pointen snabbvalskolan till ett heldagsföredrag med inledare, utifrån den längre ideologiskolan. Nedan länk till de uppdaterade versionerna av ideologiskolan.

Ideologiskolan studiehäfte

Ideologiskolan med studiehandledning

Utöver detta kommer kursen under våren 2023 att läggas upp som digital självstudiekurs på partiets utbildningsplattform Learnifier. Alla medlemmar har tillgång till plattformen. Kontakta [email protected] om du behöver hjälp att logga in.