Viktigt att fortsätta samarbetet och handeln med Storbritannien


Folkomröstningen i Storbritannien har nu visat att britterna vill lämna EU. Det bör få konsekvenser både för Sveriges kontakter och relationer med Storbritannien och för det svenska medlemskapet i EU.

– För oss är det är självklarhet att alla nu respekterar folkomröstningens resultat. Nu är det viktigt att Sverige och EU erbjuder Storbritannien ett nära och bra samarbete som gör att vi kan bevara frihandel, studentutbyte och rörlighet på arbetsmarknaden. Ett omförhandlat EES-avtal kan vara en modell. Men då måste avtalet bli mer jämställt och inte bygga på att EU dikterar villkoren. I det ingår redan Norge och Island. Det vore bra för vårt samarbete med Storbritannien och för det nordiska samarbetet, säger Jonas Sjöstedt.

När Storbritannien lämnar EU ändras EU i grunden. Det ger en unik möjlighet att göra något åt EUs stora brister och förhandla om villkoren för det svenska EU-medlemskapet.

– Vi vill skydda löntagarnas rättigheter och våra kollektivavtal så att inte arbetare från andra länder utnyttjas med sämre villkor. Vi vill ha lägre medlemsavgift och att jordbrukspolitiken ska skötas nationellt. Vi vill ha rätt att ha mer ambitiösa krav för miljö och skydd av folkhälsa. Vi vill ha ett riktigt undantag från Euron och EMU. Vi kräver att Stefan Löfven omedelbart sammankallar partiledarna för att diskutera hur vi kan ha ett nära samarbete med Storbritannien nu när de lämnar EU och för att omförhandla villkoren för det svenska EU-medlemskapet, säger Jonas Sjöstedt.

Vill Vänsterpartiet ha en ny folkomröstning om att Sverige ska lämna EU?

– Vänsterpartiet är emot Sveriges medlemskap i EU, därför agerar vi för att minska EUs makt över oss och för att förändra EU. Vi avvaktar med krav om en ny folkomröstning om medlemskapet tills vi vet mer om vilket samarbete Storbritannien kommer att få med EU och hur EU förändras. Det är en viktigt att veta förutsättningarna när vi i framtiden ska rösta om Sveriges medlemskap i unionen.

Läs även ett gemensamt uttalande från vänsterpartierna i norden här…

11 kommentarer till “Viktigt att fortsätta samarbetet och handeln med Storbritannien”

 1. Torbjörn Brodersen

  Det är nu viktigt att inte EU eller Sverige försöker straffa Storbritannien. Handelsavtal och strukturer måste byggas på vänskap och respekt.
  Resultatet måste uppfattas som ett uttryck för fördjupade klassklyftor, eliten har roffat åt sig och Europa slitits isär. EU har möjliggjort och skapat denna situation. Det blir allt tydligare vilket elitistiskt odemokratiskt projekt EU är. När Sverige valde att gå in i EU var det jämt mellan motstånd och för. EU-motståndare varnade för massor av risker med elitistprojektet EU, man har fått rätt i stort sett på varje punkt men några diskussioner om detta har inte tagit plats. Alla rosor och löften från ja-sidan har kommit i skam. Ingen självkritik dock. Demokratin försvann med EU och skillnader, klyftorna mellan människor blev milsvida. Det inkluderande samhälle som vi strävade till under 60-70-talet försvann i superkapitalistiskt marknads och spekulationsekonomin med EUs förtecken.

 2. Anne-Christine Matepeta

  Hej jag håller med Jonas till tusen procent vi skall försöka få till ett nytt val om att om vi skall stanna kvar i EU eller inte. Vi måste också ha goda affärer med Britterna för vi har så mycket gemensamt.

 3. Johannes Brolinson

  Om det någonsin var helt fel tidpunkt att prata om handelssamarbeten och att ”omförhandla” så är det väll nu? Britterna har lyckats, de vann idag tog 60 miljoner människor ett stort hopp mot demokrati. Vaför går inte vi i V starkt fram nu och applåderar och gratulerar britterna och genast börjar lobba och arbeta för en svensk folkomröstning om utträde. Det är nu vi har vinden i ryggen det är nu vi ska göra allt i vår makt för att Sverige också ska lämna. En sådan här otrolig chans kanske inte kommer igen på flera år, vi vill ju lämna så varför inte pusha för det nu istället för att prata om att ja vi kanske kan omförhandla lite granna. DET ÄR DAX ATT LÄMNA NU.

 4. alice.arljung

  Trist att Vänsterpartiet inte vågar ta klar ställning mot Sveriges medlemskap i EU. Partiets oerhört försiktiga hållning kommer bara att ge SD ännu mer stöd. Sverige borde ha en folkomröstning om EU-medlemskapet och Vänsterpartiet vara det parti som står för argumenten att lämna istället för att ge SD fritt utrymme att spela ut sitt eviga invandringskort. EU går inte att förändra inifrån!

 5. Judith Skörsemo

  EU ar aldrig varit folkets projekt utan tillkommit för att gynna marknaden med fri handel och billig arbetskraft och sämre möjligheter för folket att kunna påverka sin vardag.Nu har folket i England sagt ifrån.Trots de främlingsfientliga och rasistiska tongångarna som var en del av kampanjen och många inte vill bli förknippade med så segrade Brexit.Tyvärr kommer många länders ledare nu göra allt för att inte folket ska kunna rösta om utträde eller stanna kvar.Cameron största misstag sa en reporter var att han tillät folkomröstning.Att folket fick påverka. Skrämmande.

 6. Christian Hansen

  Bra att hitta ett framtida samarbete med GB. Men kan någon i ert parti förklara vad för europeiskt samarbete ni vill ha? Jag har letat på er hemsida men hittar ingenting förutom löner på svensk nivå, egen protektionistisk jordbrukspolitik, samt att Euron och EMU är av ondo. Visst, så kan man tycka, men att vara emot kräver att man har andra bättre läsningar. Var hittar jag er vision om framtidens Europa? Ska vi återinföra tullar och gränser, låta var och en sköta sitt men samtidigt vara solidariska? Jag får inte ihop er bild av europasamarbetet. För inte är det väl så att man ska råka blanda ihop er politik med nationellt begränsad solidaritet och protektionistiska idéer? Det är lätt gjort nu.
  Hoppas på svar!

 7. Peter Ivarsson

  Svara vänligen på Christians fråga ovan. Sverige behöver konkret och konstruktiv politik.

 8. Bosse Johansson

  Vänstern och arbetarrörelsen hade behövt ett tydligare EU-motstånd än detta halvljumma, vaga och till intet förpliktande som Sjöstedt ger uttryck för här. Det hade varit på sin plats att gratulera den arbetarrörelse och den vänster i Storbritannien som nu vunnit folkomröstningen och som nu skakar EU i dess grundvalar. Istället överlåter vänsterpartiet det tydliga EU-motståndet till grumliga rasistika och rent fascistiska krafter. Det är illa. Mycket illa.

 9. Sven Rickström

  Huvudet på spikenn Jonas Sjöstedt! EU har inte gjort annat än låtit nyliberalerna förstöra landet. Det är EU:s förbannade fel att höger och extremhögervindar blåser genom Europa igen efter 70 år. Jag säger som Mikael Wiehe, citat : ”nyss kracksade de som galna gamar runt välfärdsstatens kadaver under hesa tjut, nu sitter de liksom Hitler och hans kumpaner i Bunkern under Berlin och fastän deras värld rasar samman runt dem så har de inte till fullo insett att deras tid är ute!” Slut citat. Eu kommer, hoppas jag iallafall, rasa fortare än Tredje riket gjorde när Sovjet gick till attack

 10. Sven Grundin

  Att lämna nu skulle bara späda på oredan i Europa ändå mer. Jonas har givetvis rätt i att Sverige ska kräva reformer. Endast om det står klart att detta avvisas, eller går mycket långsamt, bör vi lämna. DÅ gör vi det. Man ska nog ägna en tanke åt hur det såg ut före EU och ha en mycket bra plan för hur vi vill att det ska se ut I STÄLLET.

 11. Anna S

  Storbritannien kommer inte att kunna lämna EU då omröstningen inte var giltig och ingen kommer att skriva på den i parlamentet. Vi behöver inte oroa oss för något då inget kommer att ändras. Omröstningen var enbart en fasad för att göra folket nöjda.