• Hem
  • Viktigare än nå...
Pressmeddelanden

Viktigare än någonsin att visa solidaritet med det sahariska folket

Västsaharas president Mohamed Abdelaziz avlidit efter en längre tids sjukdom. Det är nu viktigare än någonsin att Sverige visar sin solidaritet med det sahariska folket och omprövar sitt beslut och snarast erkänner Västsahara, något som skulle ge nytt hopp hos det hårt prövade Sahariska folket. Sveriges regering måste även med kraft agerar i FN för att ett datum för folkomröstningen snarast fastställs.

– Mohamed Abdelaziz var en omtyckt och populär president och omvaldes så sent som i december 2015 till president för Västsahara, eller den Sahariska Arabiska Demokratiska Republiken, SADR. Presidenten var en starkt enande kraft i Västsahara och ingen vet vad som kommer att hända nu. Det finns en risk för att de frustrerade unga, om vill återuppta den väpnade kampen kommer att få ny kraft. En frustration som grundar sig på att så lite hänt i för Västsaharas självständighet, säger Lotta Johnsson Fornarve, riksdagsledamot och ersättare i utrikesutskottet

Landet har varit illegalt ockuperat av Marocko sedan 1975 och sedan 1981 finns en FN överenskommelse om att genomföra en folkomröstning om Västsaharas självständighet, men tills idag har inget hänt.

– Våra tankar går till familjen och hela det sahariska folket och vi delar den sorg som nu drabbat dem, säger Lotta Johnsson Fornarve.