• Hem
  • Vi tar kampen f...
Nyheter

Vi tar kampen fyller 3 år

I en tid då rasismen rasade och härjade fritt i kommentarsfälten på våra stora dagstidningars webbsidor, såg ett antirasistiskt initiativ dagens ljus. I helgen fyller Vi tar kampen 3 år och den antirasistiska kampen fortsätter med en önskan om att en dag inte längre vara nödvändig.

– Det saknades i stort sett någon som modererade kommentarerna, säger Anneli Johannsson Eik. Det behövdes ett antirasistiskt motstånd och där klev Vi tar kampen in.

Vi tar kampen är ett antirasistiskt initiativ som administreras i facebookgruppen med samma namn, de lyfter artiklar och kommentarsfält som behöver antirasistiskt motstånd. Genom att till exempel ge rasisterna svar på tal, peppa artikelförfattaren eller uppmuntra medlemmarna dela eller gilla en artikel hjälps medlemmarna åt att visa vart det antirasistiska skåpet ska stå. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något, tycks vara parollen.

Anneli Johannsson Eik sitter i Ung vänsters förbundsstyrelse och jobbar som administrativ sekreterare på förbundscentralen. Hon började engagera sig i Vi tar Kampen för ungefär två år sedan. Idag är hon en av nio moderatorer som hjälps åt att engagera medlemmarna i facebookgruppen att kommentera, dela och sprida artiklar med antirasistiskt innehåll.

– Rasisterna ska inte få härja fritt i kommentarsfälten, på samma sätt som att de inte ska få stå oemotsagda någon annanstans heller.

Moderatorerna letar varje morgon upp bra artiklar, krönikor eller ledare som de tycker behöver spridas. Sedan uppmanar de medlemmarna att sprida, kommentera och gilla bra kommentarer. Medlemmarna är i första hand vänsterpartister och ungvänstrare men också andra som delar vänsterns antirasistiska analys om allas lika värde, mänsklig flyktingpolitik och nolltolerans mot diskriminering.

Christina Höj Larsen är migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Hon har lång erfarenhet av antirasistisk debatt.
– Vänsterpartiets antirasistiska strategi handlar om att aldrig låta rasismen stå oemotsagd och att markera mot normalisering av rasism, oavsett var vi ser den. Det gör vi så klart parlamentariskt, men som del av den antirasistiska rörelsen finns vi även på gator och torg, vid arbetsplatsens fikabord och vid köksborden. Genom att gå med i Vi Tar Kampen är det möjligt för alla att vara med och göra skillnad i kommentarsfälten. 

Anneli Johannsson Eik berättar att de ser skillnad i kommentarsfälten i jämförelse med 2012. När de drog igång så blev rasisterna förvånade över att de fick mothugg.
– Vi har jobbat för att SVT Debatt ska moderera sina kommentarer, tidigare var det enkelt för rasistiska kommentatorer att härja fritt. Det är jättebra att man i Aftonbladets kommentarsfält måste vara inloggad med sitt facebookkonto. Även om många har fejkade konton är det bra, folk blir mer måna om vad de säger när det är kopplat till deras namn, säger Anneli.

– Vi försöker alltid kommentera något positivt i kommentarsfälten, och beroende på hur mycket ork man har kan man försöka svara på troll som är rasistiska. Vissa går ju att diskutera med, medan andra bara trollar för trollandets skull. Bästa sättet att bemöta dem på är att komma med korrekta fakta, sen får man hoppas att de som läser kommentarerna influeras av antirasismen istället för de onda krafterna. Det är också viktigt att rasisterna inte står oemotsagda o kommentarsfältet.

Att engagera sig i initiativ som Vi tar kampen är ett enkelt sätt för enskilda individer att verka antirasistiskt. Det tar varken lång tid eller är svårt att gå in i ett kommentarsfält och skriva positiva saker. Vi tar kampen kräver inte att man ska gå in i långa diskussioner med rasisterna utan uppmuntrar till att var och en engagerar sig efter ork och lust.

– Med Vi Tar Kampen visar vi att vi är många fler som tror på sammanhållning och gemenskap och vi ger stöd åt dem som drabbas av rasisternas hat. Det är ett oerhört viktigt arbete där varenda av oss behövs. Tillsammans gör vi skillnad, säger Christina Höj Larsen.