• Hem
  • Vi är inte till...
Nyheter

Vi är inte till salu!

Kongressen avslutades med Jonas Sjöstedts avslutningstal. Han tackade för en bra och spännande kongress. Nu börjar vi valrörelsen!

Huvudlinjen i talet var valet och vilket samhälle Vänsterpartiet vill se. Regeringen Reinfeldt sitter fast i gamla tankebanor där marknaden löser alla problem och att de problem som marknaden inte löser fixas med ännu större skattesänkningar. Med det tankesättet ställs människor mot varandra. Reinfeldts syn är att den som är sjuk, med funktionsnedsättning, den som hänvisas till FAS 3, inte är lika viktig som ”den som jobbar”.

Jonas Sjöstedt var en av dem som fick gå när Volvo lastvagnar i Umeå drog ner under 90-talskrisen. Han minns fortfarande känslan när fabriksgrinden slog igen efter den sista arbetsdagen och oron över att inte veta när han skulle få arbeta igen.

-Det är sådana som jag, som det var för mig då, som Reinfeldt moraliserar över när han talar om bidrag och bidragstagare, sa Jonas Sjöstedt i avslutningstalet. Regeringen jagar sjuka och arbetslösa. Men vi, vi har en politik för sammanhållning och solidaritet.

Sjöstedt fokuserade även på hur Vänsterpartiet ska besegra rasismen och Sverigedemokraterna. Rasismen är Sverigedemokraternas bärande idé, själva orsaken till att partiet finns. Det är hög tid för oss att bemöta deras argument och människosyn. Vår solidaritet och att aldrig acceptera rasisternas världsbild är vår styrka.

Orsakerna till att Sverigedemokraterna riskerar att göra allvarliga inbrytningar i arbetarklassen i valet handlar mycket om otrygghet, det handlar om villkoren på jobbet och det handlar om risken att bli arbetslös. På arbetsplats efter arbetsplats utnyttjas arbetare från andra länder med usla villkor. För Sverigedemokraterna är det de fattiga människorna som kommer hit som är problemet. För oss är det inte så. Vi har politiken och förslagen för att sätta stopp för att människor ska utnyttjas.

-Vi ska möta deras rasism kompromisslöst, med fakta, solidaritet och den insikt vi aldrig ger upp – att människor har lika värde oavsett hårfärg, efternamn eller födelseort, sa Jonas Sjöstedt och rev ner applåder.

Han avslutade med att Vänsterpartiet är garanten för rättvisa, garanten för förändring. Vi är inte till salu!

Kongressen avslutades med att alla gemensamt sjöng Internationalen.

Jonas får blommor