• Hem
  • Vårt löfte: män...
Nyheter

Vårt löfte: människovärdet går före partitaktiken

Foto: Mathias Leveborn

Främlingsfientligheten i Sverige minskar. Det finns en lång rad undersökningar som visar att svenskarna är mer positiva till invandring och mer positiva till en generös flyktingpolitik än för tio år sedan. Varför flörtar moderaterna då med rasisterna?

Tobias Billströms senaste uttalande om att de som gömmer flyktingar inte är ”blonda och blåögda” må ha varit häpnadsväckande i sin tydlighet, men det är inte ett enskilt snedsteg.

Redan 2010 ville Billström hitta sätt att utvisa tiggande romer, trots EU:s regler om fri rörlighet inom unionen: ”Det är faktiskt så att man måste ha en försörjning som är rimlig – att tigga är inte rimligt. Det är inte därför vi har skapat den fria rörligheten inom unionen.”

Justitieminister Beatrice Ask bemötte kritiken av polisens rasprofilering inom Reva-projektet med att det bara var personliga upplevelser:
”Upplevelsen av varför någon har frågat mig kan ju vara väldigt personlig. Det finns tidigare dömda som uppfattar att de alltid är ifrågasatta, fast det syns ju inte på någon att man har begått ett brott.”

Tobias Billström förklarade varför han menade att det var rimligt att införa vård för gravida papperslösa kvinnor med: ”Ofödda barn inte kan rå för att föräldrarna fattar dumma beslut.”

Statsministern själv menade att arbetslösheten inte var ett så stort problem eftersom den inte drabbar alla grupper lika hårt: ”Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.”

Det finns fler exempel, men alla behöver inte räknas upp för att man ska se ett mönster. Moderaterna fiskar i grumliga vatten. Partisekreteraren Kent Persson har faktiskt sagt rakt ut vad det handlar om när han svarade på frågor om Sverigedemokraternas opinionsframgångar: ”När ingen annan har resonerat om det, har de pekat på problemen.”

Men Sverigedemokraternas inträde i riksdagen är inte ett tecken på att rasismen har ökat. Tvärtom ser trenden ut att gå åt motsatt håll. Däremot gör deras närvaro det politiska spelet mer komplicerat. Det är svårare att regera och svårare att vinna val.

Moderaterna spelar högt för att locka några få procent av väljarkåren. På vägen riskerar de många av de grundläggande värden som vårt öppna, solidariska och demokratiska samhälle bygger på.

Vänsterpartiet kommer aldrig att låta det politiska spelet vinna över solidariteten. Det är vårt löfte till väljarna. Vi kommer inte att låta Sverigedemokraterna få inflytande, inte heller indirekt genom att anpassa våra ståndpunkter för att locka väljare från dem.

Att alla människor är lika mycket värda är inte en politisk ståndpunkt. Det är en mänsklig sanning. Vi låter inte cyniska partistrategier sätta dagordningen och vi kompromissar inte om människovärdet.

Vi lovar det och du kan lita på oss.

Jonas Sjöstedt, partiledare
Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson