• Hem
  • Vänsterpartiets...
Pressmeddelanden

Vänsterpartiets röstförklaring

Misstroendeförklaringen som Sverigedemokraterna riktat mot finansminister Magdalena Andersson avslogs idag i en omröstning.

Vänsterpartiets riksdagsgrupp röstade emot i omröstningen. Gruppledare Hans Linde förklarar ställningstagandet:

– Vänsterpartiet är ett parti i opposition, vänsteralternativet i svensk politik. Vi har inte eller kommer inte att ge stöd till en regering där vi inte själva sitter. Men vi är en opposition som tar ansvar och vi har förhandlat fram en gemensam budget med viktiga satsningar för Sverige. När misstroende väcks mot den budget vi förhandlat och den minister som ytterst ansvarar för budgeten, kommer vi att rösta nej.

Vid SD:s tidigare misstroendeförklaring i januari la Vänsterpartiet ner sina röster, med hänvisning till att vi inte ingår i regeringen. Då var misstroendeförklaringen riktad mot Stefan Löfven som statsminister och hela regeringen. Den aktuella misstroendeförklaringen är utformad på ett annat sätt, den riktas mot finansministern med hänvisning till den budget regeringen förhandlat med oss. Därför har Vänsterpartiet beslutat att aktivt rösta nej till misstroendeförklaringen.

Ladda ned röstförklaringen i sin helhet här…

För mer information:
Vänsterpartiets presstjänst
070-620 00 64