• Hem
  • Vänsterpartiet ...
Pressmeddelanden

Vänsterpartiet vill ha nattöppna förskolor

Vänsterpartiets kongress har idag tagit beslut om att i valplattformen lyfta fram krav på barnomsorg på obekväm arbetstid.

Många människor arbetar obekväm arbetstid, det vill säga kvällar, helger och nätter. Idag har föräldrar ingen rätt till barnomsorg på dessa tider. Istället är det upp till varje kommun att avgöra om den ska erbjuda detta. Det gör att många föräldrar inte har möjlighet att arbeta kvällar, helger och nätter. Det drabbar i synnerhet ensamstående föräldrar, varav många är kvinnor. Många av dem tvingas byta arbetstider för att få vardagen att gå ihop. Så kan vi inte ha det.
Rätten till barnomsorg på obekväm arbetstid är en viktig del av Vänsterpartiets feministiska politik. För att tydliggöra detta har Vänsterpartiets kongress idag beslutat att i valplattformen lyfta fram krav på barnomsorg på obekväm arbetstid.
–  Att införa rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid är en viktig reform. Det är bra att kongressen nu tagit beslut om att lyfta frågan i valplattformen. På så sätt tydliggör vi för väljarna att Vänsterpartiet anser att detta är en fråga som vi prioriterar, säger Daniel Riazat, talesperson för förskola och skola.

Vänsterpartiet vill sedan tidigare utreda möjligheten att lagstifta om förskoleverksamhet på obekväm arbetstid.

För mer information:

Vänsterpartiets presstjänst:
070-620 00 64l