• Hem
  • Vänsterpartiet ...
Pressmeddelanden

Vänsterpartiet tar avstånd från spridandet av rasistisk propaganda

I söndags spred riksdagsledamot Amineh Kakabaveh på sin Facebooksida en film från den högerextrema gruppen Nordisk Ungdom där somalier målades ut som våldtäktsmän och tjuvar. Det har allvarligt skadat förtroende för henne och för Vänsterpartiet.

– Vi ser mycket allvarligt på denna händelse och det är givetvis oacceptabelt att företrädare för Vänsterpartiet sprider rasistisk propaganda, säger partisekreterare Aron Etzler.

Aron Etzler har fört allvarliga samtal med Amineh Kakabaveh om detta och idag ger hon denna ursäkt till alla som med rätta sårats och upprörts över hennes agerande:

”I söndags delade jag en film på min Facebooksida som jag djupt ångrar och som jag helt tar avstånd från. Filmen hade lagts upp på Youtube av organisationen Nordisk Ungdom och de hade försett filmen med en SVT-logga och en logga från SomaliaChannels.

Nordisk Ungdom är en organisation som av Statens medieråd och Expo har klassats som fascistisk, nazistisk och högerextrem. Jag borde självklart inte ha delat någon form av innehåll alls från en sådan organisation. Nordisk Ungdom vill skapa en vit homogen nation. De står så långt ifrån Vänsterpartiet som man kan komma och jag tar fullständigt avstånd från dem och allt de står för.

Den påhittade svenska undertext som finns på filmen innehåller grova rasistiska stereotyper om svarta muslimer och det var även av det skälet helt fel av mig att dela filmen samt att skriva att innehållet stämmer med verkligheten. Det är alltid fel att sprida sådana stereotyper och jag borde veta bättre än så. Jag inser att jag med mina handlingar har kränkt många människor och jag ber om ursäkt för det.

Jag har under hela min tid som politiker riktat stark kritik mot fundamentalism inom islam och andra religioner och jag inser nu att jag ibland har uttryckt mig alldeles för svepande och generaliserande kring dessa frågor när det i själva verket är just fundamentalismen jag menat att kritisera. Alla människor har rätt till sin tro, oavsett om man är ateist, kristen, muslim eller något annat. Islamofobi är ett stort problem i Sverige idag och ska bekämpas.”

– Det är ett viktigt första steg att Amineh Kakabaveh nu här har bett om ursäkt. Hon har nu en resa att göra för att återskapa ett förtroende. Mycket av fortsättningen kommer att bero på Amineh Kakabaveh agerande. Jag tror det är väldigt viktigt för henne att folk uppfattar att hon menar detta uppriktigt, säger partisekreterare Aron Etzler.

För mer information, kontakta Vänsterpartiets presstjänst: 0706- 20 00 64