• Hem
  • Vänsterpartiet ...
Nyheter

Vänsterpartiet stöttar HDP

Partiledare Jonas Sjöstedt och Yasmine Posio Nilsson, riksdagsledamot i utrikesutskottet för Vänsterpartiet, är på plats i Turkiet för att följa rättegången mot det prokurdiska vänsterpartiet HDP:s partiledare.

Selahattin Demirtas, vars partiledarkollega Figen Yüksekdag också sitter fängslad, fick själv inte närvara på rättegången. Han fanns i stället med på länk från fängelset. Båda politikerna riskerar mycket långa fängelsestraff. I nuläget är omkring 5000 HDP-politiker fängslade.

Turkisk polis stoppade Jonas Sjöstedt från att komma in på rättegången. Stämningen blev spänd med ett stort antal poliser och vattenkanoner.

– Den turkiska regeringen och Erdoğan försöker krossa den demokratiska oppositionen genom att fängsla den. HDP är ett av de viktigaste vänsterpartierna i Europa och politikerna är otroligt modiga som fortsätter kämpa trots att de riskerar ett liv i turkiskt fängelse.

Vänsterpartiet arbetar för att stödja HDP och därför har nationella och lokala faddrar för HDP-politiker som vi följer särskilt. Jonas Sjöstedt känner personligen partiledaren Selahattin Demirtas och är hans fadder.

– Det internationella trycket är helt avgörande för att det ska finnas kvar någon demokratisk opposition i Turkiet. Jag kommer inte ge mig. Vi kommer att fortsätta bevaka rättegångar och besöka folk i fängelserna, säger Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiet vill att Sverige och EU talar klarspråk om utvecklingen i Turkiet och att man häver flyktingavtalet med landet. Det är inte rimligt att idag betala ut miljardbelopp till Turkiet och göra Erdogan till EU:s gränspolis.