• Hem
  • Vänsterpartiet ...
Nyheter

Vänsterpartiet storsatsar på klimaträttvisa

Trots att världen snabbt måste ställa om ökar utsläppen av växthusgaser. Idag presenterar Vänsterpartiet nya åtgärder för en kraftfull klimatomställning.

– För att vi ska klara klimatomställningen måste alla hjälpas åt. Då duger det inte att du och jag sopsorterar och försöker leva klimatsmart, medan en liten elit seglar högt över huvudet på oss andra med sin lyxkonsumtion och resor, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Han menar istället att en större andel av ekonomin måste gå till gemensamma välfärdssatsningar.
– Att dra ner på servicen i stora delar av samhället, samtidigt som det blir dyrare att transportera sig är inte rätt väg att gå. Vi måste göra möjligt för alla att ställa om, oavsett om du bor på Södermalm eller i Malå.
– Våra satsningar är bra för klimatet och för jämlikheten, på så sätt måste även direktörer i Djursholm bidra till klimatomställningen.

Skolstrejkerna runt om i världen gör vänsterledaren optimistisk.
– Att se unga höja sina röster och ställa krav på vuxenvärlden gör mig väldigt hoppfull. Nu måste vi politiker ta vårt ansvar för att ställa om i linje med Parisavtalet.

I paketet ingår satsningar på Sveriges matförsörjning, underhåll och utbyggnation av Sveriges järnvägar, billigare och bättre kollektivtrafik, en gemensam och fossilfri energiförsörjning och ökade satsningar på biologisk mångfald. Partiet menar att det även behövs en miljöhänsyn i klimatomställningen.
– En miljon arter hotas av utrotning i världen. Om vi inte gör något snart kommer det få stora konsekvenser för vår framtida överlevnad och välfärd. Vi vet att det går att vända den utvecklingen med snabba och tydliga åtgärder, säger Jonas Sjöstedt.

Läs hela underlaget här…

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk