• Hem
  • Vänsterpartiet ...
Nyheter

Vänsterpartiet stödjer kampen för förändring och demokrati i Turkiet

Söndagen 7 juni går Turkiet till val. Det är ett viktigt vägval för landet. Ska man fortsätta in på den allt mer auktoritära väg som president Erdogan slagit in på eller kommer väljarna skicka en signal om förändring och demokratisering?

Vänsterpartiet är på plats i Turkiet med ett flertal medlemmar för att övervaka valet men också för att visa vår solidaritet med alla i Turkiet som kämpar för förändring. På plats är bland annat riksdagsledamöterna Daniel Riazat och Amineh Kakabaveh.

– Idag känner vi både oro och hopp. Oro över att valmöten attackerats i Diyarbakir och att det finns krafter som vill tysta Erdogans kritiker. Men också hopp över alla modiga kvinnor och män som runt om i Turkiet nu står upp för sina grundläggande mänskliga rättigheter och kräver förändring. Det är viktigt att omvärlden nu agerar för att garantera att valet blir lugnt och demokratiskt, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

– Vänsterpartiet stöttar HDP och hoppas att de i valet klarar tioprocentsspärren till parlamentet. Vi är imponerade över hur de trots attacker och trakasserier fortsätter bedriva en inspirerande valrörelse. HDP visar hur man kan bygga ett modernt Turkiet för alla och har med mod och entusiasm lyft viktiga frågor om kurdernas rättigheter, jämställdhet, social rättvisa och miljöfrågor, säger Hans Linde.