• Hem
  • Vänsterpartiet ...
Pressmeddelanden

Vänsterpartiet kritiserar regeringens beslut om förlängda ID-kontroller

Regeringen har beslutat att förlänga ID-kontrollerna mot Danmark. Samtidigt som historiskt få människor nu söker skydd i Sverige rasar striderna i Aleppo, Mosul och Jemen. Våldet dominerar Afghanistan och Somalia. Diktaturerna i Eritrea och Etiopien förtrycker alltjämt sina befolkningar. Över 65 miljoner människor befinner sig på flykt, världen över. Statsministerns första reaktion på att återtagandet av Mosul hade inletts var att vi måste förlänga gräns- och ID-kontrollerna mot Danmark så att de som nu flyr staden inte kommer hit.
–  Det är svårt att få ihop statsministerns uttalande med rapporterna från verkligheten i Mosul: Barn som används som mänskliga sköldar, tortyr och avrättningar och en svensk statsminister som fokuserar på att hålla dem som flyr därifrån borta från Sverige. Inte ens det faktum att Migrationsverket gör bedömningen att striderna i Mosul inte kommer att medföra ett ökat antal asylsökande till Sverige tycks hindra regeringen från att fortsätta att driva populistisk skrämselpropaganda, säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Gräns- och ID-kontrollerna är en del av regeringens omsvängning mot en alltmer inhuman flyktingpolitik, som också har fått konsekvenser i hela Europa. När den svenska regeringen valde att införa kontrollerna föll den första av många dominobrickor som sedan dess har stängt gränserna mellan Europas stater för människor på flykt. Den sista och avgörande brickan föll i och med avtalet mellan EU och Turkiet. Idag är också gränsen mellan Turkiet och Syrien i stort sett stängd. Allt fler flyktingar väljer nu vägen mellan Libyen och Italien för att ta sig över Medelhavet, en ännu farligare och längre resa. 2016 är redan ett rekordår för drunknade flyktingar i Medelhavet.

 

För mer information:

Christina Höj Larsson, migrationspolitisk talesperson (V)
Vänsterpartiets presstjänst
070- 620 00 64