• Hem
  • Vänsterpartiet ...
Pressmeddelanden

Vänsterpartiet kräver klara besked av Göran Hägglund om apotek i glesbygd

Vänsterpartiet kräver att socialminister Göran Hägglund förklarar hur personer i glesbygden ska få tillgång till apotekstjänster när många apotek riskerar att lägga ner nästa år. När regeringen sålde ut apoteken för snart tre år sedan ingick det att apoteken i glesbygden inte fick läggas ned de närmsta tre åren. I mars nästa år går den tiden ut och orter i glesbygd riskerar att bli av med sina apotek.

– Nu måste Göran Hägglund ta bladet från munnen och tala om hur människor på mindre orter också i framtiden ska kunna få tillgång till receptbelagda läkemedel och den viktiga information som apotekens utbildade personal kan ge, säger Eva Olofsson sjukvårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

En ny rapport från Tandvårds- och läkemedelsverket visat att det inte är lönsamt att driva mindre apotek, vilket sannolikt leder till nedläggning på många mindre orter

– Att istället för att ge tydliga besked hänvisa till att det blivit fler apotek i storstäderna är cyniskt. Regeringen slog med sin privatisering sönder ett välfungerande, omtyckt och patientsäkert statligt apotekssystem. Nu måste man ta ansvar för konsekvenserna. För vänsterpartiet är det självklart att det är ett samhällsansvar, säger Eva Olofsson.