• Hem
  • Vänsterpartiet ...
Pressmeddelanden

Vänsterpartiet kräver garantier för att B 52-plan inte bär kärnvapen

5-20 juni äger den Nato-ledda militära övningen Baltops 15 rum på svenskt territorium och bland annat kommer amerikanska B52-bombflygplan, konstruerade för att kunna bära kärnvapen, delta och har till uppgift att simulera minfällning.
Vänsterpartiet är mycket kritiskt till dessa Nato-ledda militära övningar på svenskt territorium och vill att regeringen säger nej till fler övningar.
– Det är ett led i Sveriges anpassning till Nato. Sveriges alliansfrihet urholkas och risken för konfrontation i vårt närområde ökar, säger Stig Henriksson, försvarspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. 

Henriksson tycker att de amerikanska B52-bombflygplanen som deltar i Baltops 15 är särskilt provocerande.
– För oss som är tillräckligt gamla för att komma ihåg Vietnamkriget ger B 52:or dåliga associationer och väcker obehag. Det är djupt oroande att vi glatt erbjuder svenskt territorium för vapenbärare som kan vara kärnvapenbestyckade.
Stig Henriksson har med anledning av Baltops 15 ställt en skriftlig fråga till statsminister Stefan Löfvén där han undrar om statsministern tagit några initiativ för att försäkra sig om att dessa B52-plan inte bär kärnvapen i samband med övningarna på svenskt territorium.

För mer information:

Stig Henriksson
försvarspolitisk talesperson (V)
070-661 66 10

Vänsterpartiets presstjänst
070-620 00 64