• Hem
  • Vänsterpartiet ...
Nyheter

Vänsterpartiet ger pris till hbtq-aktivist

Vänsterpartiets Jörn Svensson-pris 2017 tilldelas Warren Kunce för sitt arbete för transpersoners, nyanlända hbtq-personers och flyktingars rättigheter. ”Warrens Kunces engagemang har varit personligt, samtidigt som det framförallt har varit politiskt. Det är helt i Jörn Svenssons anda”, skriver juryn i sin motivering.

Jörn Svensson-priset på 10 000 kronor är instiftat av Vänsterpartiets partistyrelse. Det delas årligen ut till enskilda personer eller organisationer som arbetat för hbtq-personers rättigheter i Jörn Svenssons anda. Årets pris delades ut på Vänsterdagarna i Malmö.

Partistyrelsens motivering:

Warren Kunce blev en förgrundsgestalt för transpersoners rättigheter under den stora demonstrationen mot tvångssteriliseringar 2012, då han klädde av sig med orden: ”Staten har berövat oss vår värdighet, vår kroppsliga självbestämmanderätt, vårt privatliv. Men idag tar vi våra kroppar tillbaka.”

Som transman från USA hade han inte tvingats sterilisera sig och han kunde därför, som den förste mannen i Sverige, föda barn. Efter en lång kamp blev han också registrerad som far och inte som mor till sitt barn.

År 2016 tog Warren initativ till WelcomeOUT, den enda Pride-festival i Sverige som anordnas av och i första hand för nyanlända HBTQIA-personer. Festivalen är en öppen och inkluderande mötesplats där många som sällan hörs annars kommer till tals.

Warrens Kunces engagemang har varit personligt, samtidigt som det framförallt har varit politiskt. Det är helt i Jörn Svenssons anda.