• Hem
  • Välkomna till o...
Rött

Välkomna till oss

Att vara socialist betyder också att vara internationalist. De senaste månaderna har solidariteten handlat om mat, madrasser, lek och medmänsklighet. Vänsterpartister har engagerat sig från norr till söder.

 

Just nu pågår den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. En rännil av denna flod har även tagit sig till Sverige. En del har kommit för att söka asyl här, andra för att ta sig vidare till andra länder. De har kommit med båt, bil och tåg och tågstationerna har fyllts av flyktingar. Men också av människor som mött upp med mat, kläder och boenden. En av de mest aktiva organisationerna har varit Vänsterpartiet och även många, många, enskilda vänsterpartister.

Annika Fägerlind, vänsterpartistisk ombudsman i Göteborg berättar: Vi anordnade det största transitboendet i staden, vi stängde ner all verksamhet i en månads tid för att kunna ge sängplatser åt flyktingar. Mot slutet öppnade flera kyrkor och församlingar också boenden, men de första veckorna var det bara vi, Syndikalistiskt Forum, en judoklubb och några punkare på Hisingen.
–  Inget annat parti har ordnat boenden. Utan oss hade ett trettiotal personer, varav många barnfamiljer, fått sova på centralstationen, säger Annika.

Av säkerhetsskäl har det inte varit offentligt att Vänsterpartiet haft flyktingar på sin partiexpedition på Andra Långgatan, men nu när det upphört kan Annika berätta. Och på något sätt visste folk omkring ändå om det. – Folk har varit otroligt hjälpsamma, säger hon. Nästan varje dag skänktes maten från restauranger i området, en frisör kom med borstar och schampoo, och en dag kom en trollkarl och trollade för barnen. Folk har gett kläder, pengar, skor…

– Vi har varit det parti som hårdast drivit på i kommunfullmäktige för att kommunen ska ta sitt ansvar. Många enskilda vänsterpartister har också varit aktiva i and­ra hjälporganisationer. Vänsterpartister är viktiga för vi vet att solidaritet betyder mer än att klicka på ”gillaknappen.” Vi vet att det kan krävas att man sitter på pass en hel natt, hämtar en säck tvättkläder att tvätta, eller bara väntar i kylan någonstans… och vi duktiga på att organisera.

I Malmö har Vänsterpartiet framför allt hjälpt till med transporter, från och till Kontrapunkt, som varit den stora samlingsplatsen för flyktingar. – Vi har skickat mängder av våra partiaktivister för att hjälpa till, säger Olof Holmgren, ombudsman i Malmö. Och många har jobbat dag och natt, lägger han till.

Också i Stockholm uppläts partiexpeditionen till flyktingar och under två veckor frystes den normala verksamheten, berättar Leo Ahmed, vice ordförande i Stockholmsdistriktet.

Även i Akalla, norr om stan, startades ett boende. Det var Akalla Sportcenter och 4H-gården som upplät sina lokaler. Men efter ett tag måste de flytta vidare av praktiska skäl. Först till PROs lokal och senare till andra i Husby. Många föreningar och enskilda ställde upp. Leo Ahmed och föreståndaren för Kista SC var samordnare för boendena och flera vänsterpartister arbetade som volontärer.
Också i Akalla och Husby fick de mycket hjälp från grannar och volontärer med mat, kläder och pengar. Och det ordnades aktiviteter för barnen.

– Jag är stolt över att vara medlem i Vänsterpartiet, säger Leo. Det har varit tummen upp hela tiden för det arbete vi lagt ner. Man behöver inte ens ha en V-logga på sig, folk vet ändå. Genom det här arbetet har jag lärt känna många, nya människor, och jag är ganska säker på att flera av dem kommer att gå med i Vänsterpartiet. För de har sett oss arbeta och ställa upp i praktiken.

Text: Losita Garcia