• Hem
  • Välkommen till ...
Internt

Välkommen till Vänsterpartiet, Yurtseven Ülgü!

Yurtseven Ülgü kommer från Danmark, och låter precis som urtypen för en dansk, så som man tänkte förr att de var funtade i vårt grannland; gemytliga och trivsamma. I Danmark tillhörde han Enhetslistan, men mest var han engagerad som facklig företrädare i fackförbundet som motsvarar svenska IF Metall.

Varför flyttade du till Sverige?
– Jag träffade kvinnan i mitt liv och eftersom hon inte ville flytta till Danmark, blev jag tvungen att bege mig till Borlänge i Dalarna.

Nu har han hunnit fylla 35 år, bor i ett hus i Borlänge med frun Meral, som är tandläkare och verksamhetschef för folktandvården i Borlänge. Även hon ursprungligen kurd från Turkiet. Tillsammans har de två döttrar, en femåring och en tvååring, Isabel och Lora.
En japansk spets har också varit på tal, i varje fall av femåringen, men det får vänta tills hon blir äldre säger Yurtseven.

Nu har Yurtseven Ülgü gått med i Vänsterpartiet. Det var ingen särskild fråga eller händelse som avgjorde det, säger han.
– Jag kommer från en vänsterfamilj, det är naturligt för mig att vara politiskt aktiv. Pappa var och är en gammal marxist, säger han. Han berättar att pappan är kurd och mamman turkiska, men själv känner han sig mer som världsmedborgare, efter att ha bott och sett flera länder. ”Jag tycker inte att den nationella frågan är det allra viktigaste”. Familjen kom till Danmark när han var sju.

Hur mycket han kommer att hinna delta i partiföreningen i Borlänge vet han inte än. Det får tiden utvisa. Med tanke på studier, barn och hus kan det bli tufft. Men han vill gärna hinna vara med i föreningens diskussioner, säger han.

I framtiden är målet kunna tillföra något genom sin utbildning. Och kanske arbeta med politiska frågor på något sätt. Just nu pluggar Yurtseven på Högskolan Dalarna för att bli statsvetare.

– Jag är intresserad av det skandinaviska samarbetet, men även av Mellanöstern och de internationella frågor överhuvudtaget, säger han.
Men jobbmöjligheterna kan vara bättre i en större stad, så då kanske det ändå blir flytt från Borlänge.

Som gammal köpenhamnare och Århusbo kan han sakna storstadslivet, förklarar Yurtseven. Den vackra, omväxlande naturen och skidåkningen har inte riktigt uppvägt det.
– Min fru har tvingat mig åka skidor flera säsonger, men det känns farligt. Jag har ingen kontroll! Han skrattar.

Badminton känns säkrare och så går han på gym. Men läser också, senast boken var Gilgamesh, eposet är en fyratusen år gammal mytologisk berättelse man hittat i en kilskrift. Där finns också ursprunget till flera religiösa idéer, berättar han. En del av ursprunget till både Koranen, Toran och Bibeln.

Text: LG

Foto: Privat