• Hem
  • Välkommen Anna ...
Internt

Välkommen Anna Lidström!

Under sommaren har Vänsterpartiet fått 977 nya medlemmar. En heter Anna Lidström, lågstadielärare i Kiruna.

Anna Lidström, 31 år, kommer egentligen från Luleå men har flyttat till Kiruna ganska nyligen.
– Så jag räknas kanske inte som Kirunabo riktigt ännu, säger hon och skrattar lite.
Anledningen till att Anna flyttade till Kiruna var arbetet som lågstadielärare. Det var lättare att få jobb i Kiruna än i Luleå. I Luleå finns lärarutbildningen och därför blir det också en större konkurrens om platserna. Men det är inte så att hon längtar tillbaka till Luleå.

– Jag har ju ändå släkt här och jag tycker att Kiruna är en ganska bra stad att bo i. Dessutom bodde jag här ett par år när jag var barn.

 

Du har nyligen gått med i Vänsterpartiet. Hur kom det sig att du gick med just nu?

– Jag har väl alltid identifierat mig som vänsterpartist, men nu i år hade jag bestämt mig för att även gå med i partiet. Det var ingen särskild anledning, men partiets grundläggande värderingar matchar mina väldigt bra överlag. Det är det här med jämlikhet, rättvisa och solidaritet, säger hon.

 

Varifrån kommer dina värderingar?
– Det kan delvis vara en påverkan från föräldrarna, som är åt vänster, men å andra sidan umgicks jag mycket med mormor när jag var barn och hon är aktiv folkpartist … så riktigt så enkelt är det inte, funderar hon.

Just nu tycker hon att hon mest jobbar på fritiden, men annars har hon varit aktiv i Röda Korset i flera år, och är bland annat utbildad i första hjälpen. Förut besökte hon långtidshäktade för att bryta deras isolering, men på senare tid har hon mer varit aktiv med Första Hjälpen på olika festivaler och arrangemang.

– Det är väldigt givande. Jag vill göra något positivt och ge tillbaka något till den värld jag lever i. Hur lite det än må vara, så vill jag göra något!

Annars tycker hon om att läsa, på somrarna blir det ofta Agatha Christie, men den senaste var A is for Arsenic – the poisons of Agatha Christie, en populärvetenskaplig bok om de olika gifter som Agata Christie använt i sin litteratur. Anna förnekar dock att hon använder dessa kunskaper själv, inga giftmord är påtänkta i Kiruna alltså.
– Jag är bara lite nyfiken, säger hon.
Anna läser gärna på engelska, eftersom man får en bättre känsla för vad författaren vill förmedla om man läser på originalspråk, enligt henne.

Hon gillar också film. Senaste film hon såg på bio handlade om den indiske matematikern Srinivasa Ramanujans liv och hette The Man Who Knew Infinity. Filmen var bra, tycker hon.

Idag lever Anna Lidström singelliv i Kiruna. Eftersom det är så oerhört svårt att hitta bostad i Kiruna så är hon för tillfället inneboende.
– Jag kände till att det var svårt att få lägenhet, så det kom inte som någon överraskning. Som tur är så har jag en hel del släkt här så jag visste att jag kunde börja med att vara inneboende hos någon av dem tills jag hittat något eget.

Tanken nu är att bli aktiv i Vänsterpartiet Kiruna.
– Jag vill engagera mig i politiken på något sätt, säger hon.