• Hem
  • Vad händer nu?
Stoppahyreschocken

Vad händer nu?

Vänsterpartiet har under lång tid försökt lösa frågan om marknadshyror. Men efter att regeringen och Centerpartiet vägrade alla lösningar och istället höll fast vid förslaget blev det regeringskris. En situation Vänsterpartiet fortsatt försöker lösa genom samtal och samarbetsvilja.

Vad är bakgrunden till det som hänt?
Med marknadshyror slår man sönder den svenska modellen på bostadsmarknaden. Det skulle bli ett systemskifte för höjda hyror. Det skulle innebära ökad trångboddhet, hemlöshet och segregation. I två och ett halvt år har vi i Vänsterpartiet varit tydliga med att vi inte kommer att låta det ske med hjälp av våra mandat, som regeringen är beroende av. Trots det vägrade Centerpartiet att släppa förslaget förrän regeringskrisen hunnit bli ett faktum.

När utredningsförslaget om marknadshyror presenterades gick regeringen ut med att de ska genomföra förslaget, med bara några små ändringar. Vänsterpartiet sökte då både Stefan Löfven och Annie Lööf för samtal men ingen av dem ville träffa oss. Vi erbjöd till och med regeringen att lösa situationen genom den svenska modellen och förhandlingar med Hyresgästföreningen. Men inte ens det kunde de gå med på, istället höll de stenhårt fast vid att januariavtalets punkt om marknadshyror ska införas. De sa att de kunde tänka sig förhandlingar mellan parterna – men det var förhandlingar som var riggade så att i praktiken kunde resultatet bara bli marknadshyror. Det var naturligtvis något helt annat än vad Vänsterpartiet krävt, vilket vi också hade varit tydliga med.

Eftersom vi står vid vårt ord saknar vi sedan dess förtroende för Stefan Löfven som statsminister och riksdagen har nu riktat en misstroendeförklaring mot honom.

Vad händer nu?
Från misstroendeförklaringen måndag 21 juni har Stefan Löfven en vecka på sig att välja om han ska utlysa extraval så att väljarna får avgöra eller om han ska avgå.

Om han väljer att avgå blir det talmansrundor för att bilda en ny regering som har stöd i riksdagen. Lyckas det behöver det alltså inte bli något extraval. Det kan då bli Stefan Löfven igen som statsminister, men det blir utan marknadshyrorna.

Även om Löfven skulle avgå kommer han att leda en övergångsregering som kan styra landet under tiden till dess situationen är löst. Samhället kommer att fortsätta fungera.

Vad vill Vänsterpartiet?
Vi vill bidra till att Stefan Löfven kan fortsätta som statsminister, men det blir då utan marknadshyrorna. Vi är öppna för samtal, vill förhandla och hitta lösningar för att det ska bli så.

Kan högern ta över regeringsmakten?
Nej, de har inte tillräckligt med mandat för att bilda regering. Om Annie Lööf plötsligt skulle svika allt hon lovat om SD och ställa sig på samma sida som Jimmie Åkesson så blir läget ett annat. Menar Centerpartiet allvar med att inte ge SD inflytande så måste de bidra till alternativet.

Blir det inte marknadshyror till slut ändå?
Nej, det finns ingen majoritet för marknadshyror. Bara M, KD, L och C skulle stödja ett sådant förslag och de har ingen majoritet. Vänsterpartiet kommer inte att släppa fram en statsminister som vill införa marknadshyror. Som det ser ut nu så är marknadshyrorna helt borta.

Dela den här sidan:

Kopiera länk