• Hem
  • V-satsning mot ...
Pressmeddelanden

V-satsning mot högerextremism i budgeten

Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom en satsning på den så kallade Kungälvsmodellen för att förebygga rasism och högerextremism bland gymnasieelever. Satsningen är på 10 miljoner kronor och kommer att räcka till att utbilda 340 personer.
–   Det förebyggande arbetet mot högerextremism, inte minst bland unga i skolan, är centralt för att motverka det hat, våld och motsättningar som högerextrema grupper sprider i samhället, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i Vänsterpartiet.

Kungälvsmodellen skapades efter mordet på John Hron 1995 och har bland annat lyfts fram av FN som en fungerande strategi för att motverka intolerans bland ungdomar. Den består i huvudsak av ett långsiktigt socialt arbete med utbildningssatsningar som motverkar framväxten av intolerans och rasistiska idéer. Satsningen riktas framförallt mot ungdomar mellan 14 och 16 år som är på väg in i en intolerant och antidemokratisk miljö.
– Vi känner oss väldigt trygga med att det här är en bra modell för långsiktigt antirasistiskt och socialt arbete i den skolvardag som är så viktig för att forma unga människors värderingar, säger Ulla Andersson.

För mer information:

Åsa Mattsson, pressansvarig (V)
070-338 25 39

Vänsterpartiets presstjänst
070-620 00 64