• Hem
  • V satsar på väl...
Nyheter

V satsar på välfärdsarbetarna

Vid en pressträff idag presenterade Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson en ny, stor välfärdssatsning från Vänsterpartiet. Vänsterpartiet vill satsa 500 miljoner för att skapa fler tillsvidareanställningar för undersköterskor.

 

Varför satsar V på just undersköterskorna?
– Välfärdsarbetarna är centrala för hela samhället. De är viktiga för oss kvinnor och för hur vi lever våra liv, säger Ulla Andersson.
– Och då tycker vi att undersköterskans roll och status behöver lyftas fram. Undersköterskornas roll uppmärksammas alldeles för lite i debatten och deras arbete behöver uppvärderas. Dessutom kommer cirka 130 000 gå i pension de närmaste åtta åren.

– Vänsterpartiet har under en lång tid lyft upp välfärdsfrågorna, som att öka personaltätheten, inrätta rätt till heltid, få bort delade turer och genom kompetenssatsningar på undersköterskor, säger Ulla Andersson. Men nu lägger vi till ett nytt förslag som ska locka fler till omvårdnadsprogrammet. Moroten är att de ska vara garanterade en tillsvidareanställning när de är färdiga med sin utbildning där eller på komvux. Vi lägger ganska mycket pengar på det.

Är man alltså garanterad jobb efter utbildningen?
– Vi vill att kommunerna ska garantera och vi är med och finansierar med en halv miljard för att kommunerna ska klara det. Vi tror att det kan locka fler att söka till yrket. Och behoven är enormt stora, vårt förslag är helt nödvändigt för att garantera en tillräcklig personaltäthet.

Är förslagen finansierade?
– De är fullt finansierade, det gör Vänsterpartiet alltid och det skulle aldrig falla oss in att att göra på något annat sätt.
– Att ha en fungerande välfärd som finns där när vi behöver den, med bra arbetsvillkor för dom som arbetar där, det är också bra för samhällsekonomin, säger Ulla Andersson.
– Vi är det parti som verkligen satsar på en välfärd som det går att lita på.

 

Läs mer här