• Hem
  • V kräver oberoe...
Pressmeddelanden

V kräver oberoende granskning av sexistiskt register över misshandlade kvinnor

Idag avslöjas att en enhet inom Stockholmspolisen i tio år har registrerat mer än 2 000 misshandlade kvinnor. Registret innehåller mängder av integritetskränkande uppgifter, men företrädare för polisen uppger att det tillkommit för att ”skydda” kvinnorna.
– Detta är oerhört allvarligt och avslöjar en skrämmande sexistisk syn inom polisen; att man anser att det är slagna kvinnor som har ett mönster polisen bör följa och inte männen som slår, säger Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet kräver nu att justitieminister Morgan Johansson och högsta polisledningen kallas till justitieutskottet för att redogöra för hur man tänker hantera registret. Vänsterpartiet vill också att det tillsätts en oberoende granskning.
– Vi tycker att man måste gå till botten med vem som känt till det här registret, hur det har använts och hur man ska hantera situationen nu. Eftersom det inte är länge sedan vi upptäckte att polisen i Skåne registrerade romer, så tycker vi också att det är på plats att genom en oberoende granskning ta ett större grepp och se om det finns ännu fler register av den här typen inom polisen, säger Linda Snecker.
– Det handlar om politiskt ansvar. Så här får det inte gå till. En misshandlad kvinna ska kunna vara trygg och bli respekterad när hon berättar för polisen vad som hänt henne.

För mer information:

Linda Snecker, rättspolitisk talesperson (V)
070-914 07 76

Vänsterpartiets presstjänst:
070-620 00 64