• Hem
  • V har störst an...
Nyheter

V har störst andel utrikesfödda i riksdagen

 I Sverige är andelen utrikesfödda som har rösträtt till riksdagen 12 procent. Trots det är de långtifrån representerade i riksdagen. Överlägset bäst är Vänsterpartiet med 23,8 procent ledamöter som är födda utanför Sverige och sämst är Centerpartiet med 0 procent utrikesfödda.

 

Även i kommunerna är Centerpartiet sämst med 3 procents representation. Där har MP 14,6 %, Vänsterpartiet 11,6% och S är trea med 9,1 enligt SCB. Andelen utlandsfödda som har rätt att rösta i kommunvalen är 17 %.

Bristen på utrikesfödda i partier kan få konsekvenser för hur landet styrs – till exempel kan lösningar på olika samhällsproblem hamna i skymundan, säger demokratiforskaren Mikael Sundström vid Lunds universitet till tidningen Metro under torsdagen.

Aron Etzler säger att Vänsterpartiets goda siffror inte framförallt beror på en uttänkt plan.
– Frågorna som jag får från journalister handlar ofta om vi har gjort ”särskilda insatser”, men det intressanta är att vi inte har gjort det i det här fallet. Istället är det vårt sätt att arbeta och vår attityd till människor som gör det möjligt för oss att få en så hög andel som inte är födda i Sverige. Vi är ute i förorten, vi har väljare och medlemmar i arbetarområden, och det här är ett av resultaten.

– Den enda kvotering partiet har gäller kön, och det är också därför att Vänsterpartiet har haft ett stenhårt fokus som man som första parti uppnått mer än 50 procent kvinnor i kommuner, landsting, riksdag och partistyrelse. Men både kön, klass och etnicitet har någonting gemensamt, rättviseidealet.

I Vänsterpartiet är idealet att alla är välkomna och människors lika värde är på riktigt, säger Etzler.
– Vi är förstås inte perfekta på något sätt, men jag tror att det spelar en stor roll om du menar allvar med att jämlikhet är ett mål. Alla vet att vi är ett parti för rättvisa mellan kvinnor och män och vad gäller klass. Men rättvisan märks också på att vårt arbete mot rasism ligger högt i vår prioritering. Jag tror att det är en annan sak för den som inte är född i Sverige, eller har föräldrar som inte är det, att komma in i ett sånt parti, än i ett parti där partiledarkandidater tävlar med SD om att lägga flyktingfientliga förslag för att kunna göra karriär själva.

– Centern säger ofta att de vill ha sänkta trösklar in på arbetsmarknaden med lägre lön och sämre villkor för just utrikesfödda. Men det kommer leda till att arbetsvillkoren försämras för alla och skapa mer rasism och fler motsättningar. En verklig björntjänst.

– Vi menar att alla ska ha samma villkor. Många som har invandrarbakgrund känner att Vänsterpartiet står upp för dem, och det är vi stolta över.