• Hem
  • V: Ett obegripl...
Pressmeddelanden

V: Ett obegripligt beslut av Amnesty International

Amnesty International beslutade på sin kongress igår att ställa sig bakom en avkriminalisering av prostitution i alla led, även hallick- och bordellverksamhet.

–  Ett obegripligt beslut av Amnesty som riskerar att undergräva organisationens trovärdighet när det gäller att stå bakom kvinnors mänskliga rättigheter, säger Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. 

Svenska Amnesty motsatte sig beslutet, men blev nedröstade på kongressen i Dublin igår. Genom att legalisera prostitutionen hoppas Amnesty International bland annat bidra till att prostituerade kvinnors villkor synliggörs och att de tilldelas arbetsrättsliga förmåner.
–     Det saknar stöd i forskning att prostituerade kvinnor skulle hjälpas av att män lagligt får köpa deras kroppar. Det är tvärtom.  Nio av tio kvinnor skulle lämna prostitution om de hade ett verkligt val att göra det, enligt internationell forskning.
–     Vänsterpartiet ser det som allvarligt att en högprofilerad och erkänd organisation som Amnesty International låter sig duperas av prostitutionsförespråkare, säger Karin Rågsjö.

Vänsterpartiet tar avstånd från all form av prostitution och är för den svenska sexköpslagen.

För mer information:

Vänsterpartiets presstjänst:

070-620 00 64