Ulla Anderssons krav inför höstbudgeten: höjd sjukersättning och en översyn av beräkningsgrunderna!


Hundratusentals människor får sjukersättning varje år. Trots detta har lite gjorts för att förbättra deras livsvillkor. Detta hör inte hemma i den svenska modellen. Vänsterpartiet vill därför meddela att en förbättring av sjukersättningen kommer att bli de första kraven inför de stundande budgetförhandlingarna med regeringen i höst.

– Vår ingång kommer vara att sjukersättningen ska höjas och att beräkningsgrunderna ska ses över och ändras. Vem som helst av oss kan drabbas av dåliga skeenden i livet. Då är det viktigt att man kan lita på att skyddsnäten håller säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

En möjlig finansiering är en nedtrappning av jobbskatteavdragen för de som tjänar över 40 000 sek per månad.

–Vi ser att hundratusentals personer har sjukersättningen som enda inkomst. Nivån är för låg för att man ska kunna leva ett värdigt liv. Ingen blir friskare av fattigdom. Vi kan inte tänka oss något annat än att en Socialdemokratisk ledd regering kommer vilja införa dessa satsningar för att utjämna inkomstklyftorna, säger Ulla Andersson.

 

För mer information:
Sofia Zouagui, pressekreterare, 072-736 59 33
Vänsterpartiets presstjänst, 070-620 00 64 (ej sms)

 

13 kommentarer till “Ulla Anderssons krav inför höstbudgeten: höjd sjukersättning och en översyn av beräkningsgrunderna!”

 1. Agneta Fihn

  Äntligen! Ett parti som förhoppningsvis förstår hur det är att leva på gränsen till katastrof som vi med ”förtidspension” gör. Som sjuksköterska med många år i den tunga sjukhusvärlden har min kropp gett upp. Min sjuklön efter allt slit är 8.300:-, dra bara bort hyran 5.300:- och andra nödvändiga räkningar så har jag knappt 2.000:- till medicin, kläder, mat. Till själsliga nöjen finns inte en krona.

  • Daniel Lundberg

   Har du sökt bostadstillägg? Du skulle förmodligen få 3000 eller 4000 mer i månaden.

 2. Lena Nordin

  Hej!
  Har mer och mer sett och hört att V värnar om de mest utsatta!
  Tyvärr vet jag det är svårt för Er att få igenom era förslag.

  Det jag reagerar på är att hyres taket endast är 5000:-/mån.
  Höj även detta .
  Risken finns med höjd ersättning att hyres tillägget minskar.
  Lycka till.
  Vi är många tyvärr som inte BARA är sjuka utan även FATTIGA

 3. Annika Lönnström

  Det på tiden att någon tar tag i den här orättvisan, det är också på sin plats att se över och rätta till hur sjukpenning beviljas. Som det är nu så är det i det närmaste omöjligt att få sjukpenning när man varit sjukskriven många år, handläggarna på F kassan är allsmäktiga, har dom sagt ” du är frisk” så spelar det ingen roll vad man har för diagnoser, som en riktig läkare konstaterat, det är sorgligt att F kassan tillåts leka med sjuka människor och läkarna borde ju bli tokiga då det idiotförklaras av dem. Har själv varit sjuk i 16 år och är ”inte sjuk” enligt F kassan. Nu har jag också fått diagnosen utbrändhet, detta pga jag levt med värk i hela kroppen ( 8 konstaterade diagnoser) och ständig oro för ekonomin. Så mitt råd blir ta tag i hela den här biten för alla sjuka människors skull.

 4. Helena Olsson

  Höj garantiersättningen för oss med bara den.

 5. Carina Jonsson

  Bra jobbat vänstern Ni kommer helt klart få min röst om detta fortsätter och ger resultat i min kassa som endast är 6500kr/ mån och jag har i min sjukpension haft en ökning av 1000kr under dryga 25 års tid det är inflation det:( Att hela tiden prata om bidrag hit och dit är ju heeeelt sjukt då det då inte kommer in några skatter utan om alla fått en själig ersättning att kunna leva för OCH inte minst konsumera mer då vi behöver mer för rehab mm så skulle ju skatterna komma in istället för bidrag som bara kostar! Förstår absolut inte hur politiker tänker kortsiktigt då långsiktigt och skatter är det som bygger vårt land!!

 6. Irrelevant

  Viktigt då att även höja taket för bostadstillägget, annars blir det precis lika knapert ändå.
  Se också över skattetrycket – varför är det högre än alla andras?

 7. Lasse

  Viktigt att höja nivån men minst lika viktigt att justera skatterna. Vid vissa inkomster betalar personer med sjukersättning, sjukpenning eller a-kassa dubbelt så mycket i skatt som löntagare. Det är unikt och förekommer inte någon annanstans i världen.

 8. Anette Strandberg

  Jag hoppas att ni får igenom era krav. Jag har sjukersättning och har knappt råd med mat. Jag skulle vilja ha råd med att gå till läkaren för hur ska jag annars kunna bli friskare eller iallafall något friskare? Just nu är det bara drömmar om att få gå till en läkare. Jag skulle vilja komma ut i jobb, men det är inte lätt när till och med arbetsförmedlingen och försäkringskassan motarbetar mig. Jag blev avskriven från FK teamet som ska jobba med och för sjuka. Vet ni varför jag blev avskriven? För att jag är sjuk. Jag har svårt att gå på perronger för jag har yrsel. Det är därför de avskrev mig för att jag måste ha hjälp att åka till dem. Men vad är de till för? Jag har nog fibromyalgi och det innebär värk men även yrsel. Jag kan väl inte rå för att jag har yrsel och ett FK team ska ju hjälpa sådana som mig varför annars ska de ha lön? Vilket enkelt jobb att sitta och rulla tummar utan att göra något åt att sådana som mig inte får ens komma ut i arbetslivet. Jag överlever på sjukersättningen men inte lever. Det måste ändras på att man kan leva och ha råd med mat och sjukvård.

 9. jeanette jern'er

  Så skönt att höra att ett parti bryr sig om hur vi med sjukersättning har det.Vi ligger under EU:s fattigdomsgräns med flera tusen.Själv får jag 6480 kr efter skatt.Dessutom betalar vi mer i skatt än de som jobbar.

 10. Ia

  Bra!!! Har alltid röstat på er-när jag var arbetsför akademiker, och nu när livet drabbat mig och blev sjuk i allvarlig utmattning men som ockdå blev drabbad av att bli utförsäkrad ur det svenska socialförsäkringen och får nu gå till Soc… Förnedrad , fattig och känner mig totalt maktlös … Fortsätt ert goda arbete! Tack!!

 11. Ia

  Glömde skriva att det är svårt att bli frisk (i mitt fall utmattning) när den ekonomiska svåra situationen ger så mycket ångest . Har fått fobi för att öppna räkningar för jag vet att jag inte har pengar till det. Jag köper knappt någon mat, har inte köpt kläder på ett år … Är 45 år och har jobbat eller studerat hela livet och nu när jag blivit sjuk tycker jag att jag är värd en bättre behandling både av sjukvård som den ekonomiska biten…
  Jag vill avsluta dramatiskt med att säga att jag är nog inte den enda i min situation som har tänkt tanken att livet inte är värsta att leva många dagar…