• Hem
  • Turkiets bomban...
Pressmeddelanden

Turkiets bombanfall mot kurdiska mål måste upphöra!

De senaste dagarna har Turkiet bombat PKK-läger i Irak, kurdiska byar i Syrien och IS/Deash. Man har samtidigt arresterat oppositionella i Turkiet och stängt ner drygt 65 tidningar och websidor i Turkiet. Vänsterpartiet känner en mycket stor oro över Turkiets agerande och uppmanar Sveriges regering och omvärlden att agera.

  • President Erdogan ödelägger nu försöken till fredsprocess i Turkiet och attackerar dem som kämpat i främsta ledet mot IS/Daesh. Samtidigt inskränks de mänskliga rättigheterna i Turkiet ytterligare. Turkiet slår in på en väg bort från demokrati och fred, mot ett mer instabilt och otryggt Mellanöstern, säger Hans Linde riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
  • Sverige och omvärlden måste nu tydligt agera och kräva att Turkiet upphör med sina bombningar av kurdiska mål och sina försöka att tysta oppositionella röster. Om Turkiet fortsätter in på en auktoritär väg och fortsätter underminera kampen mot IS/Daesh så måste de få konsekvenser, säger Hans Linde

20 juli genomfördes en terrorattack mot ett möte med socialistiska ungdomsnätverket SGDF i staden Suruc. Ett trettiotal människor, framför allt ungdomar, dödades och fler än hundra skadades. De senaste dagarna har Vänsterpartiet runt om i Sverige deltagit i möten och manifestationer för att hedra alla dem som mördats.

  • Turkiet måste nu på ett rättssäkert och trovärdigt sätt utreda terrorattacken i Suruc. De ansvariga måste ställas inför rätta! Säger Hans Linde.

Många av offren vid terrorattacken 20 juli var på väg mot staden Kobane i Syrien för att bidra till återuppbyggnaden av staden efter tidigare anfall från IS/Daesh. Vänsterpartiet stödjer också arbetet med att återuppbygga Kobane och bland annat gick partiets 1 maj-insamling i år till Kobanes återuppbyggnad.

För mer information:

Hans Linde

0702-900740