• Hem
  • Tre frågor till...
Bakom kulisserna

Tre frågor till Micke von Knorring, internationell sekreterare

Hej Micke,


1.Vilka internationella gäster kommer att besöka kongressen i år?

Vi har 18 internationella gäster i år. Bland annat kommer de från de nordiska vänsterpartierna, från spanska Podemos och tyska Die Linke. Två nya partier vi är glada att ha med är Razem från Polen, som syns mycket i försvaret av aborträtten, och den Förenade vänstern i Slovenien, ett ungt parti som går starkt framåt. Vi har också fyra gäster från Diyarbakir, som är kopplade till VIF:s projekt med att stödja en kvinnoakademi där.

 

2.Vad ligger bakom urvalet av gäster?

Mycket av våra internationella kontakter på senare år har handlat om att vi rent krasst vill lära oss av goda exempel på framgångsrika vänsterpartier, i situationer som liknar den vi har i Sverige. Vänsterförbundet i Finland har t ex kunnat ge oss goda råd om förhandlingarna med regeringen, som gjort det lättare för oss att vara tydliga med de framgångar vi haft där. Podemos är intressanta att studera för att de medvetet styrt upp sitt språkbruk för att kunna bredda stödet för radikala förslag.

   

3.Vem är din drömgäst och varför?

Just nu är det förstås Bernie Sanders! Det är fascinerande att se hur den kampanjen lyckats sätta klasskonflikten i mitten av samtalet, bland annat genom att vara väldigt precisa i sitt budskap. De har sett till att ge människor många skäl att säga ja till vänsterlinjerna, snarare än många skäl att säga nej, och det är inte så enkelt som det låter. De har också kunnat tvinna ihop den politiska revolution de talar om med ett tydligt hopp om att Sanders faktiskt skulle kunna leverera förändring på riktigt. Det ligger ett skickligt finlir i det där som vi försöker ta till oss.