• Hem
  • Tre frågor till...
Bakom kulisserna

Tre frågor till Lina Al-Nahar, ombud från Malmö

Hej Lina,


1.När blev du engagerad i partiet och varför?
Jag har varit en aktiv medlem sedan 2013 och är uppväxt med politiken då min familj har varit aktiva i det kommunistiska partiet i Irak. Jag har alltid haft en vilja till att ändra på samhället och för mig är Vänsterpartiet det bästa verktyget för att kunna åstadkomma det.

Det som tände gnistan var mitt engagemang i Rosengård i Malmö och mot de oseriösa hyresvärdarna som lät sina hyresgäster bo bland mögel och fuktskador. Det blev som en väckarklocka för mig, hur en orättvisa kan se ut i Sverige. Det här funkar bara inte och jag fick nog. Någon måste vara här och slåss för dessa människor.


2.Vad har du för förväntningar av kongressen?
Att vår motion, B111, om antirasism ska gå igenom. Vi talar ofta om oss som ett antirasistiskt parti men det är inte tydligt i skrift i vårt partiprogram. Det är viktigt för mig som utrikesfödd men också viktigt för att kunna attrahera nya medlemmar. Det är många som utsätts för rasism idag. Då bör vår politiska ideologi också vara tydlig i skrift. Det är inte mer komplicerat än så och jag hoppas på att kamraterna i partiet också tycker detta. Vi kan verkligen göra skillnad så länge vi håller ihop.


3.Vad tar du med dig från kongressen?
Jag har fått nya idéer. Ett exempel är köttskatten. Det är något som jag kommer att fundera ordentligt på och om hur jag kan tillämpa det i min vardag. Alla kamrater känner nog igen sig i detta, att ens vyer breddas, man blir inspirerad och får nya politiska idéer.