• Hem
  • Tre frågor till...
Bakom kulisserna

Tre frågor till Björg Eva Erlandsdottir, Vänstergröna Islands partisekreterare

 

Hur känns det att vara här?
Jag har blivit inbjuden av Vänsterpartiet. Vi har haft ett fint samarbete med Vänsterpartiet sedan långt tillbaka. Det är otroligt viktigt för ett litet land som Island att ha resursstarka vänner i utlandet, till exempel i frågan om flytt av kapital till skatteparadis. Den hade inte varit densamma i Island om det inte hade varit för att Sverige hade tagit upp saken, ofta och i många nordiska sammanhang.

Att våra medier har samkört avslöjandet om skatteparadis och Panamadokumenten är också ett bevis för detta.I Island har vi varken kapacitet eller resurser. Sverige har därför varit ett föregångsland genom att man här har tagit många initiativ till politiska diskussioner som vi sedan har kunnat ta efter. Ett exempel är frågan om vinster i välfärden. Resonemanget använder vi också, i princip rakt av. Vi har kunnat sätta fingret på ett problem ingen vågat ta tag i förrän nu.

 

Vad tycker du om Vänsterpartiets plats i det svenska politiska landskapet?
Det går bättre och bättre för Vänsterpartiet, det blir starkare och Miljöpartiet blir svagare. Kanske för att den gröna politiken i Vänsterpartiet börjar gå igenom. I min mening hör det gröna och röda ihop. Jag förstår inte begreppet grönhöger- det går bara inte.

 

Hur ser du på det politiska läget i Island och Vänsterpartiets roll här?
Vi vill ha ett val så fort som möjligt. Det borde ha skett för länge sedan. Det är de vänstergrönas mening. Det är råder en stor politisk osäkerhet i Island just nu. Vad som helst kan ske och det är också därför vår ordförande inte kunde vara här. Man måste vara på plats med full kapacitet hela tiden. Högerregeringen har börjat dela ut pengar så fort de kan just nu för att bättra på läget. Jag tror dock helt klart att Vänsterpartiet kommer att gå upp. Vi har haft en jämn kurva medan andra partier har haft det guppigt. Det vi vill göra är att bygga upp välfärdssystemet, i synnerhet hälsovården- det har blivit mer eller mindre ödelagt och arbeta för ett uppsving i ekonomin.