• Hem
  • Till minne av A...
Nyheter

Till minne av Abdirahim Hassan

Vänsterpartiet sörjer Abdirahim Hassan. Våra tankar går till hans familj och vänner. Många kan vittna om hans stora engagemang och viktiga arbete för demokrati och rättvisa. Saknaden efter Abdirahim Hassan är enormt stor.

Abdirahim Hassan eller Abdi, som han kallades, föddes i Somalia men växte upp i Husby. År 2009 gick Abdi med i Ung Vänster. Han var målmedveten och ville lära sig mer om organisering för att ta med sig de kunskaperna till Somalia i syfte att organisera vänstern och fackföreningsrörelsen där. Alla som lärde känna Abdi i Sverige – och det var många – såg honom som en oerhört drivande gräsrot för vanliga människors rätt och värdighet i Sverige.

Särskilt i Husby men också i stora delar av övriga Västerort var Abdi både känd och omtyckt. När Abdi var med på en aktivitet på torget samlades plötsligt en hel krets av unga som ville tala om allt från politik till vardagsproblem. Som någon uttryckte det: ”Jag skulle bara gå förbi torget men fastnade i timmar hos Abdi vid valstugan”.

Fanns det aktiviteter i eller kring Järvaområdet så var Abdi inte bara med, utan pådrivande. Som nattvandrare under Husbykravallerna. Som organisatör vid protesterna mot flytten av Husby träff eller nedläggningen av vårdcentralen. Eller som demonstrationsvakt eller megafonutropare på 8 mars eller antirasistiska demonstrationer. Abdi var i olika perioder aktiv i både Ung Vänster Akalla-Husby- Kista och i Hässelby-Vällingby, och var fadder till Ung Vänster i Tensta-Rinkeby-Kista. Han satt i Ung Vänster Storstockholms distriktsstyrelse och de senaste åren i Vänsterpartiet Kistas styrelse.

Hans engagemang för Somalia var starkt och hans ställningstaganden tydliga. Han ville bidra till bygget av demokratiskt, jämställt och socialistiskt Somalia. Han ville bygga upp landet igen. Han ville få bort krigsherrar, klanvälden och utländska exploatörer. Han bildade ett nätverk av unga svensk-somalier som ville samma sak. Han reste flera gånger till Somalia för att lära sig, diskutera och organisera. Han skrev reportage till Röd Press, pratade med strejkande och kvinnoaktivister, spred kunskap i Sverige på föreläsningar, i radiointervjuer osv.

Idag skriver andra exilsomalier om att de inte tänker låta de mörka krafterna vinna i Somalia utan istället kämpa hårdare för det Somalia Abdi ville se.

Abdi var en människa som brann, levde, påverkade och inspirerade, ofta med ett stort skratt och leende. Abdi var enormt modig och hans gärningar kommer att fortsätta inspirera många i Husby, Sverige och Somalia för lång tid framöver.


Vill du lämna dina kondoleanser, finns det möjlighet att göra det från och med torsdag eftermiddag på Ung Vänster Storstockholms distriktscentral på Gamla Lundagatan 2, Stockholm (T-bana Mariatorget). Distriktscentralen kommer att vara bemannad även på kvällstid, och det går bra att ta kontakt på telefonnummer 08-640 80 05.

För presskontakt: 070-620 00 64

Fotograf: Kalle Larsson