• Hem
  • Nu måste Sverig...
Nyheter

Nu måste Sverige stå upp för aborträtten

Förra veckan beslutade Donald Trump att dra in allt amerikanskt bistånd till organisationer som försvarar aborträtten. Världen över kommer det slå sönder viktiga insatser för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Därför kräver Vänsterpartiet inför budgetförhandlingarna att Sverige ska agera och öka sitt bistånd till mödravård, preventivmedel & säkra aborter – redan under 2017.

– 11 000 kvinnor och flickor riskerar att dö i samband med en graviditet under varje år med Trump som president på grund av detta beslut. Vänsterpartiet vill att vi i vårändringsbudgeten tydligt ökar biståndet till de organisationer som nu förlorar sitt stöd, säger Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde.

Trumps beslut innebär att många organisationer ställs inför valet att fortsätta försvara kvinnors rätt till lagliga och säkra aborter eller bli av med en stor del av sitt stöd.
Därför är det extra viktigt att Sverige går ut snabbt och tydligt signalerar att vi är beredda att stå upp för dessa organisationer och deras viktiga arbete. Nederländerna har redan gått ut tydligt. Sverige behöver nu göra detsamma.
Då kan vi förhoppningsvis mobilisera ännu fler stater i försvaret av kvinnors rätt till sin kropp.

– Vi vet redan att t ex IPPF kommer förlora hela sitt stöd från USA, drygt 220 miljoner kronor i år. En organisation som bland annat driver 74 mobila kliniker inne i krigets Syrien för att syriska kvinnor ska ha tillgång till preventivmedel, sexualupplysning och säkra förlossningar, säger Hans Linde.

Vänsterpartiet vill därför att det görs tydliga satsningar för att rädda viktiga insatser för kvinnors tillgång till mödravård, preventivmedel och säkra aborter i vårändringsbudgeten.

– Det är en fråga om liv och död. Det är viktigt att Sverige, med en regering som kallar sig feministisk, kliver in och gör det vi kan för att förhindra detta.

Onsdag 1 februari har ministern för internationellt utvecklingssamarbete Isabella Lövin bjudit in de biståndspolitiska talespersonerna till UD för att samtala om hur Sverige ska agera efter Trumps beslut om att dra in biståndet till organisationer som försvarar aborträtten. Vid mötet deltar Hans Linde för Vänsterpartiet.