• Hem
  • Sverige måste a...
Pressmeddelanden

Sverige måste agera mot attackerna mot Pride i Kiev

Igår, söndagen 20 maj, skulle den första Pride-paraden ha arrangerats i Ukrainas huvudstad Kiev. Men på grund att hot och våldsamma attacker mot deltagarna och polisens ovilja att garantera säkerheten för deltagarna tvingades paraden att ställas in 30 minuter före avmarsch. Hans Linde, Vänsterpartiets talesperson i utrikes- och HBT-frågor ställer därför i dag en skriftlig fråga till Carl Bildt om på vilket sätt han kommer lyfta frågan till den ukrainska regeringen.

– Mötesfriheten är en grundläggande mänsklig rättighet och det inkluderar rätten att kunna få arrangera en Pride-parad utan att behöva frukta för sin säkerhet. Genom son ovilja att skydda Pride och HBT-personers mänskliga rättigheter visar att Ukraina tyvärr att man långt ifrån är en fullvärdig demokrati, säger Hans Linde.

8 juni inleds Fotbolls-EM i Ukraina och Polen. Den 11 juni spelar Sverige sin första match mot just Ukraina i Kiev. I flera länder lyfter nu parlamentariker sin oro över att arrangera ett stort idrottsarrangemang i ett land som inte är berett att skydda HBT-personer från våld och attacker.

– Det borde vara en självklarhet att heterosexuella såväl som HBT-personer ska ha möjlighet att följa ett Fotbolls-EM utan rädsla för sin säkerhet. Om inte Ukraina inte vidtar åtgärder för att skydda de supportrar som är HBT-personer kan man verkligen ifrågasätta om de är lämpliga som värdland. För att vi kan inte acceptera att Fotbolls-EM 2012 bara blir en fest för heterosexuella, säger Hans Linde.

För mer information:
Hans Linde,
Riksdagsledamot och talesperson i HBT- och utrikesfrågor
0702-900740