• Hem
  • Streetgäris fic...
Internt

Streetgäris fick Abdipriset

– Jag tycker det är helt i Abdis anda, säger Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt, som var på plats när det första Abdi-priset utdelades till organisationen Streetgäris vid en ceremoni i Husby.

– Det handlar om gräsrotsaktivism och internationell utblick, feminism och rättvisa. Det känns helt rätt, att en organisation som är grundad i Stockholms förorter, men som har växt till en nationell rörelse, får priset, menar Jonas Sjöstedt.

På plats fanns också Abdirahim ”Abdi” Hassans familj, vänner och partikamrater från Husby, Vänsterpartiet och Ung Vänster.
På bilden tar representanter för ”Streetgäris” emot priset som är på 20 000 kronor.

Ronak Moaf Mirlashari, till höger på bilden, berättar att namnet Streetgäris, egentligen är ett annat ord för gräsrot. Gäri ett slangord för tjej eller kvinna och sedan är det en gräsrotsrörelse som ska finnas och spira på de ”lokala gatorna”.

– Syftet är att skapa en plattform för kvinnor och flickor. Men det är också öppet för dem som definierar sig som kvinnor. Vi ska kunna inspirera varandra, peppa och stötta. Idag har vi 2000 medlemmar. Vi finns i första hand på nätet, där vi delar stort och smått med varandra. Det kan vara någon som behöver jobb, det kan vara någon som mist en anhörig och behöver tröst, en tredje kanske vill visa en musikvideo.
– Vi ordnar också nätverksträffar och manifestationer.

Det började med att några satt och diskuterade varför de inte kände sig hemma någonstans. Varför de inte passade in i de organisationer som redan fanns.
– En del hade känslan att de måste prata på ett visst sätt, eller kunna vissa saker. Som kvinna från förorten kan många känna sig utanför det offentliga rummet, det kan också handla om att uppleva att man blir rasifierad.

– I Streetgäris kan vi prata om allt; vad svenskhet är, rasism, jobb, familj, men också om hur det är att ha barn eller vara mamma eller tja, livet!
– Det handlar mycket om systerskap, värme och stöd, förklarar Ronak Moaf Mirlashari.

Vad betyder det här priset för er?
– Om något peppar oss, så är det det här priset. Abdis kamp och kraft inspirerar oss att kämpa för ett jämlikt samhälle. Och vi har representanter i styrelsen som kände Abdi väl och för dom betyder det jättemycket. Pengarna kommer väl till pass, hittills har allt betalats ur egen ficka, men det viktigaste är inte pengarna utan den uppmuntran det ger. Det betyder oerhört mycket.

Adressen till Streetgäris på Facebook.
https://sv-se.facebook.com/StreetGaris

 

Abdirahim Hassan, var framför allt aktiv i Ung Vänster och satt i styrelsen i Storstockholm. Vid ett besök i Somalia 2013 mördades Abdi. Syftet med resan var att bilda en demokratisk ungdomsorganisation samt stödja bildandet av fackföreningar. Till hans minne startade en fond vars syfte är att stödja personer eller organisationer som arbetar i Abdis anda.
Fonden inrättades av Vänsterpartiet, Ung Vänster, Vänsterpartiet Storstockholm och Ung Vänster Storstockholm.

 

Alsaati