• Hem
  • Stor skillnad p...
Nyheter

Stor skillnad på samarbete åt vänster eller höger

Det senaste dygnet har både vice statsminister Isabella Lövin och finansminister Magdalena Andersson gjort utspel där de talat varmt om regeringssamverkan med Liberalerna och Centerpartiet. Jonas Sjöstedt lyfte därför frågan i riksdagen med statsminister Stefan Löfven om vad han egentligen vill.

– Det skulle innebära en helt annan politik än idag då regeringen samarbetar med oss i Vänsterpartiet. Vi har genomfört stora reformer med mer resurser till välfärden och reformer som gynnar ensamstående föräldrar och de med låg pension. Vi bygger fler hyresrätter med rimliga hyror. Vi är överens om att göra något åt vinstjakten i välfärden. Liberalerna och Centerpartiet vill inget av detta. De föreslår stora skattesänkningar som snabbt skulle öka ojämlikheten i Sverige. De är beredda att sänka löner genom statliga ingripanden. De vill privatisera mer av välfärden. Detta är ett politiskt vägval för Sverige, sa Jonas Sjöstedt.

Statsministern ville inte ge besked om han föredrar samarbete åt höger eller vänster utan hänvisade till det parlamentariska läget och vad resultatet blir efter nästa val.

Jonas Sjöstedt:

– Det kan bli ett besvärligt läge efter nästa val, då måste man hantera det. Men man måste också veta vad man vill. Jag vill helst ha ett styre utan borgerliga partier. Vi vet att Löfven vill styra, det är det vi vet. Men åt vilket håll vill han styra? Vill han gå åt höger eller vänster?

– En röst på Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan vara en röst på Annie Lööf och Jan Björklund.