• Hem
  • Stoppa lönedump...
Pressmeddelanden

Stoppa lönedumpning, fusk och oseriösa aktörer i transportnäringen

Idag lanserar Europeiska Transportfederationen (ETF) en kampanj på EU-nivå: Fair Transport Europe. Inom ramen för kampanjen genomförs en namninsamling i syfte att sätta press på EU att ändra lagstiftningen för att komma tillrätta med problemen i den hårt utsatta transportnäringen.
–  Vänsterpartiet står bakom de europeiska transportfackens krav på rättvis konkurrens inom transportbranschen och likabehandling av arbetstagare när det gäller lön och arbetsvillkor, oberoende av ursprungsland, säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Målet för kampanjen är att samla in 1 miljon namnunderskrifter till stöd för de europeiska transportfackens krav på schyssta transporter. Om minst en miljon EU-medborgare skriver under är EU-kommissionen skyldig att pröva frågan och därefter eventuellt lägga fram ett lagförslag.
Vänsterpartiet välkomnar ETF:s kampanj och uppmanar alla att skriva under namninsamlingen.
–  Vi har vid upprepade tillfällen lyft problemen med social dumpning och usla arbetsvillkor inom den hårt utsatta transportnäringen – problem som drabbar såväl arbetstagare som seriösa arbetsgivare, säger Ali Esbati.

Vänsterpartiet har tidigare krävt en rad åtgärder för att stoppa lönedumpningen och utnyttjandet av utländska lastbilschaufförer i Sverige. Nuvarande prisjakt för transporter på vägarna är förödande för lastbilschaufförerna, trafiksäkerheten och klimatet.
– Tillsammans kan vi sätta press på EU-kommissionen för att skapa schyssta villkor inom den europeiska transportnäringen och komma till rätta med fusk, oseriösa aktörer och lönedumpning, säger Ali Esbati.

För mer information:

Ali Esbati:
Arbetsmarknadspolitisk talesperson (V)
070-073-370 64 26

Vänsterpartiets presstjänst:
070-620 00 64