• Hem
  • Solenergi ger g...
Nyheter

Solenergi ger gröna jobb

På ett tak fyllt med solpaneler presenterade Vänsterpartiet idag ett jobbpaket för miljön och klimatet.

– När höstregnen drar in är det kanske svårt att föreställa sig att solenergin skulle kunna bli en betydelsefull energikälla i Sverige. Men så är det faktiskt. Solenergin är idag en billig och effektiv energikälla. Därför är det läge nu att satsa i en bransch som också kan skapa viktiga framtidsjobb, säger Jonas Sjöstedt.

I årets skuggbudget föreslår Vänsterpartiet den troligen största satsningen någonsin på solenergi i Sverige. En satsning på nästan en halv miljard kronor per år.

– Vi vill att solenergin ska ge mer energi än en kärnkraftsreaktor de kommande åren. Det är fullt realistiskt om vi ökar det ekonomiska stödet till solenergi. Vi behöver också införa nettodebitering. Den som installerar solceller ska kunna leverera in elen på elnätet och kvitta det det på elräkningen, säger Jens Holm klimatpolitisk talesperson.

Förutom satsningen på solenergi innehåller Vänsterpartiets paket satsningar på vindkraft, upprustning av bostäder, ett klimatprogram till lokala aktörer, energieffektivisering i industrin och stimulanser till förnybara bränslen.

– Ska Sverige på allvar ta sig an klimatomställningen är det här framtidens arbetsmarknad. I branch efter branch kommer det att behövas investeringar i allt från forskning till nybyggnationer. Vänsterpartiets hela klimatsatsning uppgår till 5,5 miljarder kronor per år. Det skulle ge minst 10 000 nya framtidsjobb, säger Jonas Sjöstedt.

Hela paketet finns att läsa i bifogad PDF.