• Hem
  • Socialistiskt f...
sida

Socialistiskt forum 2015

timthumb

Den 28 november är det återigen dags för Socialistiskt Forum i Stockholm. Socialistiskt Forum är Sveriges största forum för vänsterdebatt. Självklart är både Vänsterpartiet och Ung Vänster med även i år. Nedan följer programpunkter som Vänsterpartiet och/eller Ung Vänster arrangerar eller är deltagare i.

Var: ABF-huset, Sveavägen 41 Stockholm
När: 28 november, kl 10.00-18-00

Läs mer på: http://www.abfstockholm.se/socforum/


Hur tänker vänsterblocket egentligen i NATO-frågan?
10:00–10:45 | Z-salen, plan 1

Nästan varje vecka avslöjas via media nya allt tätare samarbeten med Nato trots att man från S, MP och V säger nej till medlemskap. Hur tänker man egentligen? Vart är vi på väg? I vår kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet? Men hur? Och vilka krav kommer man ställa vad gäller t.ex frågan om kärnvapen. Om man ens avser ställa några krav? Stina Oscarson leder en utfrågning av företrädare från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Medverkande: Veronica Palm (tidigare riksdagsledamot, S), Jakop Dalunde (riksdagsledamot, MP, sitter i Försvarsutskottet) och Stig Henriksson (riksdagsledamot, V, sitter i Försvarsutskottet) Vänsterns Blåsorkester inleder seminariet tillsammans med kören Trots Allt. Arrangör: ABF Stockholm & LO-distriktet i Stockholms län.


Strategins återkomst?
10:15–11:00 | Palme, plan 1

Den senaste tidens uppblossande vänsterrörelser i södra Europa har åter gjort frågan om den socialistiska strategin högaktuell. Utifrån ett nyutkommet nummer av Tidsignal diskuteras det strategiska samtalets återkomst inom vänstern.

Medverkande: Johanna Mårtensson (Socialdemokratiska studentförbundet), Ali Esbati (Vänsterpartiet), Håkan Blomqvist (Tidsignal) Moderator: Kjell Östberg Arrangör: Tidskriften Tidsignal


Solidaritet stärker samhället – hur gör vi Sverige till en fristad för de medmänniskor som flyr hit?
11:00–11:45 | Z-salen, plan 1

Vi socialister är förmätna nog att vilja något därför att idén är viljans drivkraft, och vi är djärva nog att önska förändringen därför att förändringen kan göra utopier till verklighet. – Olof Palme

Samtidigt som människor lider av kriget i Syrien, söker många skydd i Europa. I Sverige har debatten gått från att diskutera långsiktiga lösningar till att handla om kortsiktiga plåster på såren. Populismen får allt större plats i samtalet om hur vi bäst skapar trygghet för människor som flyr. Därför skapades också en uppgörelse där tillfälliga uppehållstillstånd blir norm för asylsökande i tre år. Ett beslut som kommer göra det svårare för nyanlända att komma in i samhället. Det längre perspektivet får inte glömmas bort.

Hur kan vi skapa lagliga vägar in till EU? Hur kan vi se till att så få människor som möjligt dör på vägen till Europa? Vad behöver vi göra för att bli av med transportörsansvaret för flygbolag som människor som flyr åker med? Går det att göra ett humanitärt undantag i Dublinförordningen, som gör att människor inte kan söka asyl där de vill, utan är tvungna att göra det i det första land de registreras i?

Medverkande: Louise Dane (doktorand i offentlig rätt (migrationsrätt och barnrätt) på Stockholms universitet), Ulf Bjereld (professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet samt förbundsordförande Socialdemokrater för Tro och Solidaritet) och Ali Esbati (riksdagsledamot, Vänsterpartiet)

Arrangör: Hjärta, ABF Stockholm & LO-distriktet i Stockholms län


Drop-in-rådgivning för dig som vill påverka samhället
12:00–18:00 | Arholma, plan 3

Vill du påverka samhället på något sätt? Lokalt eller nationellt eller globalt? Behöver du tips och råd på vägen?

Kom till Socialistiskt forums drop-in-rådgivning!

Vi har samlat rådgivare i ett litet mötesrum. Rådgivarna har erfarenhet, kunskaper och kontakter när det gäller olika slags politisk påverkan. Rådgivarna kommer vara konstnärer, opinionsbildare, politiker och aktivister. Du får träffa dem i tio minuter (utan publik). Berätta om den fråga du vill skapa förändring i, och få tips, kontakter och nya idéer på vad du kan göra. Det blir som en slags matchmaking för dig som vill påverka samhället.

Du kanske vill anordna en demonstration, hur gör du då? Du kanske har tänkt skriva en debattartikel, vem skickar du den till? Du kanske borde gå med i en organisation för att driva din fråga, vilken då?

Frågorna kan vara stora och små. Till exempel:

– stoppa en vräkning i ditt bostadsområde
– organisera dig mot klimathotet
– krossa kapitalismen
– samla arbetskamraterna för att starta en fackklubb
– försöka stoppa ett dåligt beslut i kommunfullmäktige
– få Regeringen att tänka om när det gäller något politikområde
– försöka göra din arbetsmiljö säkrare
– få fler att sluta upp bakom ett upprop

Kom med dina frågor ensam, med kamrater eller ta med din förening. Efter tio minuter kommer nästa person eller grupp in och byter plats med dig.

Anmälan sker på plats.

Medverkande rådgivare: Seluah Alsaati (ABF Stockholm), Behrang Miri (artist, aktivist samt nationell samordnare för social mobilisering på ABF-förbundet), America Vera Zavala (dramatiker), Bana Bisrat (operativ ledare, transitboende Botkyrka), Ailin Moaf (kultursocionom på Förorten i Centrum samt grundare Streetgäris), Daniel Riazat (riksdagsledamot, Vänsterpartiet), Ragia Abdullahi (Vice ordförande, Sveriges Ungdomsråd), Helya Riazat (jur.stud.) Stina Oscarson (regissör och debattör), Jenny Bengtsson (Hotell- och Restaurangfacket), Peter Gustavsson (ABF samt Uppsalapolitiker i Socialdemokraterna), Jonathan Möller (dramatiker), Astrid Menasanch Tobieson (dramatiker), Håkan Wiclander (ABF Stockholm), Elinor Odeberg (ordförande, Unga S-kvinnor Rebella), Ulrika Westerlund (ordförande, RFSL), Angelica Andersson (verksamhetsledare, Sveriges ungdomsråd), Åsa Wilson (journalist, ETC), Frances Tuuloskorpi (Folkrörelse på arbetsplatsen) med flera!

Arrangör: ABF Stockholm & LO-distriktet i Stockholms län


Intersektionalitet – revolutionärt verktyg eller identitetspolitik?
12:00–12:45 | Sandler, plan 1

Intersektionalitet är ett lika bejublat som hatat begrepp inom vänsterrörelsen. Är intersektionalitet ens relevant för arbetarklassen eller är det bara avsett för akademin? Är det bara liberalt svammel som splittrar eller har det en inneboende revolutionär potential? Varför har begreppet blivit en sådan slagpåse?

Medverkande: Irene Molina, Paulina de los Reyes, Arash Gelichkan, Nooshi Dadgostar och Judith Kiros

Samtalsledare: Sandra Lindquist, förbundsordförande Vänsterns studentförbund

Arrangör: Vänsterns Studentförbund


Feministiskt självförsvar
13.00-14.00 | Teatersalen, plan 6

Medverkande:  Tristan Ojanne

Feministiskt självförsvar går ut på att sätta värde på sig själv, och känna sig bekväm med att ta den plats vi har rätt till. Feministiskt självförsvar är både mentalt, verbalt och fysiskt och grundas på systerskap och kunskap om sexualiserat våld. Vi diskuterar, använder vårt kroppsspråk, vår röst och lär oss också att slå tillbaka. Alla som identifierar sig som tjejer och kvinnor är välkomna!

Arrangör: Sjalvforsvar.nu och Ung Vänster Storstockholm

Obs: separatistiskt för tjejer och kvinnor


Sällskap vid måltid 15 min – ett samtal om en annan sorts hemtjänst
13.00-13.45 | Hedén, plan 4

Stress och tidsbrist är verklighet inom hemtjänsten i Stockholm idag. Individens behov har tappats bort i ett byråkratiskt system. Nu ska hemtjänsten förändras i grunden. Men hur ser framtidens hemtjänst ut? Och vad kan Stockholm lära sig av sin egen personal och av andra städer?

Medverkande: Jeanette Lindholm (Hemtjänstupproret), Håkan Nilsson (omvårdnadspersonal som varit med och tagit fram ett nytt arbetssätt för hemtjänsten i Skönsmon) och Clara Lindblom (V) (äldre- och personalborgarråd i Stockholms stad).

Moderator: Shadé Jalali (författare till boken Stoppa skitlivet)

Arrangör: Vänsterpartiet Stockholms stad


Hur långt kan vi gå och komma undan med det?
14.15-15.00 | Blidö/Aspö, plan 3

Vad har konsten för mandat, och vad har den för ansvar? Vad kan konstnärer komma undan med genom att kalla det för konst. Det finns en trend inom konsten är väcka politisk debatt, vända och vrida på den civila olydnaden och provocera fram uttalanden och diskussioner. Är detta konstens ansvar? Kan konsten organisera politiskt och kan det ske på ett mer långsiktigt plan?

Medverkande: Kudzai Chimbaira (Integrationsteatern) och Rossana Dinamarca (Riksdagsledamot, Vänsterpartiet)

Moderator: Jonathan Möller (Nationalscen)

Arrangör: ABF Stockholm & LO-distriktet i Stockholms län

Varför kom inga tjejer? Behovet av separatistiska studier
15.00-15.45 | Husarö, plan 3

Trött på ”frågor som inte egentligen är frågor” eller reflektioner som tar längre tid än föredragen? Ett samtal för dig som avstått studiecirklar i marxism just för att det redan finns för många forum att lyssna på äldre män lägga ut texten.

Det finns ett sätt att läsa Marx tillsammans som är kul, inkluderande och framåtsyftande. Med utgångspunkt i erfarenheterna från CMS egna studiecirklar i marxism – och med särskilt fokus på den kvinnoseparatistiska verksamheten – diskuterar vi hur vi kan organisera en jämställd folkbildning.

Samtalsledare: Emelie Cañadas

Arrangör: Centrum för marxistiska samhällsstudier

Obs: Separatistiskt för kvinnor


Efter löntagarfonderna – hur skapar vi demokratiska arbetsplatser?
15.00-15.45 | Beskow, plan 3

Att moderna samhällen ska styras demokratiskt är för de flesta en självklarhet men att våra arbetsplatser mer liknar en diktatur är det få som ifrågasätter. Efter debatten om löntagarfonderna tycks arbetarrörelsen ha abdikerat från kravet på ekonomisk demokrati. Är arbetskooperativ, kommunalt ägda företag eller starkare fackliga rättigheter vägen framåt? Var en del av diskussionen och medverka i uppstarten av ett nätverk för fler demokratiska arbetsplatser!

Medverkande: Hanna Cederin (förbundsordförande Ung Vänster), Patrik Witkowsky (regissör till dokumentären ”Kan vi göra det själva?”), Per Björklund (chefredaktör Fria Tidningen) och Per Sundgren (ordförande Jämlikhetsfonden, idéhistoriker och f.d. kulturborgarråd (V)).

Moderator: Victoria Rixer (Styrelseledamot Coompanion Stockholm)

Arrangör: Coompanion


Feministiskt självförsvar
16.00-17.00 | Teatersalen, våning 6

Medverkande:  Tristan Ojanne

Feministiskt självförsvar går ut på att sätta värde på sig själv, och känna sig bekväm med att ta den plats vi har rätt till. Feministiskt självförsvar är både mentalt, verbalt och fysiskt och grundas på systerskap och kunskap om sexualiserat våld. Vi diskuterar, använder vårt kroppsspråk, vår röst och lär oss också att slå tillbaka. Alla som identifierar sig som tjejer och kvinnor är välkomna!

Arrangör: Sjalvforsvar.nu och Ung Vänster Storstockholm

Obs: separatistiskt för tjejer och kvinnor


Hänger du löst?
16.00-16.45 | Brännkyrka, plan 4

Dagens arbetsmarknad har utvecklats till en plats med dåliga villkor och otrygga anställningar, samtidigt visar undersökningar att de som mår dåligt på jobbet ökar och antalet sjukskrivningar ökar. Berättelsen om den ohälsan är en berättelse om klassamhället och könsmaktsordningen. Vad är det som styr hur vi mår på jobbet? Hur mår den unga generationen på jobbet?

Medverkande: Hanna Cederin (Förbundsordförande i Ung Vänster) och Ulrika Lorentzi (Kommunal)

Arrangör: Ung Vänster


Är socialdemokratin skyldig?
16.00-16.45 | Per Albin, plan 1

Många hävdar att socialdemokratin har svikit sitt socialistiska uppdrag. Svaret på om det är sant får vi genom denna rättegång där socialdemokratin står anklagad med ideologin som målsägande.Två personer ska alltså debattera huruvida socialdemokratin svikit sina ideal, formen för debatten är en domstol. Den ena personen är åklagare, och den andra är socialdemokratins advokat.

Shaniaz Hama Ali (SSUs förbundsstyrelse), Nooshi Dadgostar (riksdagsledamot Vänsterpartiet), Nils Forsén (SSU Stockholm)

Arrangör: SSU Stockholm


Begreppskollen: Funkofobi
16.15-17.00 | Palme, plan 1

Det finns de där orden som används på seminarier, i texter och i samtal. Folk slänger sig med dem som om det inte någonsin funnits några tveksamheter kring dess innehåll eller betydelse. Och vem vill komma med ett ”jag fattar inte” då? I begreppskolan ägnar vi oss åt navelskådning. Ingen vinkel är för liten, ingen avgränsning för snäv. Vi går igenom allt du behöver veta.

Funkofobi, som innebär: ”negativa attityder, irrationell rädsla, hat och/eller diskriminering mot personer med funktionsnedsättning/-ar” kommer att diskuteras och förklaras, och därmed också normbrytande funktionalitet.

Medverkande: Veronica Kallander (vice ordförande i Vänsterpartiets partiförening i Sundbyberg, ordförande i kommunala rådet för funktionshinderfrågor), Christine Bylund (stiftare Independent Living i Sverige)

Moderator: Anna Kain Wyatt (Generalsekreterare Sveriges Dövas Ungdomsförbund)

Arrangör: ABF Stockholm & LO-distriktet i Stockholms län


Vägen mot en rödgrön omställning
16.15-17.00 | Hägersten/Skarpnäck, plan 4

Alla vet att vi måste ställa om till ett hållbart samhälle. Men nu är det är dags att börja tala om HUR det ska gå till. CMS har tillsammans med finska Vänsterforum och det europeiska nätverket Transform! Europe sett till att boken The Politics of Ecosocialism: Transforming Welfare har kommit ut. Vad krävs för att sätta igång med arbetet för en rödgrön omställning?

Medverkande: Kajsa Borgnäs (Potsdams universitet), Teppo Eskelinen (Östra Finlands universitet), Johanna Perkiö (Tempere Universitet) och Rikard Warlenius (Lunds universitet/Stockholms stadsfullmäktige för Vänsterpartiet)

Arrangör: CMS – Centrum för marxistiska samhällsstudier


Så organiserar vi fler människor än någonsin
16.15-17.00 | Ängbyrummet, plan 4

Sedan två år tillbaka använder Vänsterpartiet Malmö sitt eget webbverktyg Zetkin för att organisera aktivism. Zetkin bidrog till ett historiskt valresultat i Malmö 2014 efter en valrörelse där mer än 50 procent av medlemmarna aktiverades. Hur gick det till? Hur kan vi själva öka rekryteringen och organiseringen med hjälp av Zetkin?

Medverkande: Richard Olsson

Arrangör: Zetkin Foundation / Vänsterpartiet Malmö


Från klimatångest till nytt rödgrönt hopp
17.00-17.45 | Z-salen, plan 1

Vänsterpartiet lanserar på Socialistiskt forum ett nytt förslag till konkret klimatomställningsprogram inför sin kongress maj 2016. Tanken är att inte bara mobilisera mot klimatförändringarna. Utan för ett samhälle där vi stressar och arbetar mindre. Som knyter samman städernas och landsbygdens utveckling. Där sjukvårdsanställda och lärare blir fler och värderas högre än idag. Kan det göra LO-medlemmar och landsbygdsbor till de viktigaste miljöaktivisterna?

Jonas Sjöstedt (partiledare, Vänsterpartiet), Josefin Heed (Hela Sverige Ska Leva), Johan Hall, (näringspolisk sekreterare på LO)

Konferencier: Clara Lindblom (äldre- och personalborgarråd i Stockholms stad)

Arrangör: Vänsterpartiet


Hur tar vi makt utan att bli sjuka?
17.00-17.45 | Beskow, plan 3

Föreningslivet idag representerar inte Sveriges befolkning, ännu mindre i maktpositioner. Dock skriker Föreningslivet efter eldsjälar som med andra infallsvinklar kan bidra med andra erfarenheter och analyser av samhället som vanligtvis osynliggörs. Dock är det svårt att bryta gamla makt- och organisationstrukturer. Vilka hinder och maktlöshet har kvinnor och transpersoner som rasifieras stött på? När vi som rasifieras* utsätts för rasism och av patriarkala strukturer i föreningslivet och i politiken påverkas vår psykiska hälsa. Samma sak utanför civilsamhället. Och många väljer att lämna sina organisationer och positioner på grund av en ständig kamp med härskartekniker, dubbelbestraffningar och överprestation som inte belönas eller är tillräcklig – till att bli utbränd. Vilka konsekvenser får det? Och vad kan vi göra åt det?

Panel: Victoria Kawesa (genusvetare, författare och politiker (F!)), Yolanda Bohm (vice förbundsordförande RFSL Ungdom, transaktivist och poet), Rossana Dinamarca (riksdagsledamot och feministisk talesperson (V)) och Lisbeth Estrada Pérez (ledamot i Interfem, kommunpolitiker och f.d. ordförande SSU Bohuslän).

Moderator: Yasmin Hussein, ledare för Maktsalongens mentorskapsprogram.

Arrangör: Interfem


Så möter vi bostadskrisen från vänster
17.00-17.45 | Hedén, plan 4

Med 500 000 människor i Stockholms bostadskö orsakat av två decennier av för lågt bostadsbyggande, en kraftig befolkningstillväxt i storstadsregionerna och skenande kostnader i byggbranschen är det lätt att konstatera att vi lever med en bostadskris. Hur ser vänstern på bostadspolitiken, bortom slagord som ”ett nytt miljonprogram” och ”billiga bostäder åt alla”? Vem ska investera, vad ska det få kosta, vem ska betala? Är hyresrätten alltid svaret? Och hur ser juridiken bakom det hela ut?

Arrangör: Vänsterpartiet Stockholms stad