• Hem
  • Snabba frågor t...
Kongress2014

Snabba frågor till Claes Borgström

Intervju med Claes Borgström.

Vänsterpartiet har fått många nya medlemmar de senaste åren. En av de nya är den tidigare jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström. Hans engagemang och erfarenhet i jämställdhetsfrågor har redan kommit till uttryck i Vänsterpartiets arbete, såväl genom debattartiklar som kampanjarbete.
Vi fångade upp honom efter Jonas tal för att ställa några snabba frågor.

– Hur känns det
Det känns väldigt bra. Det här är min politiska hemvist. Det har det ju egentligen alltid varit. Jag måste också säga att jag har blivit så varmt välkomnad av partikamrater. Många har kommit fram för att säga hej, och välkommen hem.

Jag har ju arbetat politiskt utanför partipolitiken tidigare. Mitt engagemang har varit inom feministiska frågor och jämställdhet, mänskliga rättigheter och barns rättigheter. Men nu känns det stimulerande att vara tillbaka i det partipolitiska arbetet igen, såhär på åldern höst.

– Vad hoppas du på inför valrörelsen?
Vänsterpartiet är ett starkt feministiskt parti och hoppas kunna bidra till att driva de frågorna i valrörelsen. Jag hoppas att feminismen kommer att finnas med på alla områden. Jämställdhet ska genomsyra allt, inom vården och omsorgen, i de ekonomiska frågorna, inom klimatpolitiken. Det är något som saknas i dagens politik, att förstå och arbeta med jämställdheten på alla olika områden.

– Vad ser du fram emot för egen del?
För egen del har jag inga särskilda föreställningar eller förhandsidéer. Som Jonas sa i sitt installationstal finns det så många människor som arbetat länge och ihärdigt i det här partiet, jag vill helt enkelt kunna hjälpa till där jag kan.

– Hur tycker du kongressen varit?
Jag var ju här under hela gårdagen och tycker det ar varit en väldigt inspirerande kongress hittills. Det finns en positiv känsla både bland ombuden och i opinionen. Jag och alla andra här tror på ett starkt resultat i det kommande valet.