• Hem
  • Sju frågor till...
Nyheter

Sju frågor till Jonas Sjöstedt inför sommartalet

1. Hej Jonas, du håller alltså sommartalet i Gammlia utanför Umeå den 18 augusti, klockan 14. Även Ulla Andersson, vår ekonomiskpolitiska talesperson, och Mia Grip, gruppledare i Västerbottens läns landsting kommer att tala.
För oss som inte är så hemtama i trakterna, vad är Gammlia för en plats, och vad betyder den för dig?
– Gammlia är Umeås hembygdsmuseum. Där ligger också Västerbottens museum. För umeborna är det en utflyktsplats, lite som deras litet Skansen. Gammlia ligger mycket nära där jag själv har bott i Umeå under 15 år, så jag kan platsen väl.

2. Har du bestämt den röda tråden i talet?
– Inte helt och hållet. Men i september är det folkomröstning i Västerbotten om vården i inlandet. Det bjuder in till att tala om landsbygdsfrågor och om hur privatiseringen av välfärden drar service till de större orterna. Lite om krisen ute i Europa blir det nog också.

3. Vad är dina bästa sidor som talare tycker du själv, och vad kan du bli bättre på?
– Jag kan utvecklas mycket som talare. Bli ännu mer varierad och använda mer humor. Min starka sida tror jag är replikskiften i debatten med andra. Jag hoppas att lyssnarna hör och känner att jag tar dem på allvar.

4. Om du ser på sommarens politiska händelser, vad har varit mest intressant, överraskande?
– I inrikespolitiken har det varit ganska lugnt. Men Vattenfalls brakförluster är den största nyheten. Regeringen missköter bolaget. Vi har lagt en rad förslag under flera år om en annan inriktning för företaget. Inga fler stora vansinnesaffärer med kol-, kärn- eller gaskraft ute i Europa. Vi ska använda bolaget för att ställa om till framtidens rena förnybara energikällor.

5. Alliansen bokade av flera inplanerade mediedebatter mot dig och Ulla Andersson om Vattenfalls svindlande affärer. Kommer det att vara något som vi får höra om i ditt tal?
– Det har jag inte bestämt. Men tyvärr är det ett mönster. När det kommer upp frågor som är besvärande för de borgerliga så tackar de helt enkelt nej till alla debatter, på så vis slipper de stå till svars och vägrar ta sitt ansvar.

6. Vinster i välfärden är ju vår stora profilfråga inför valet, har du någon ny turnering på den frågan?
– Absolut, jag har kommit på flera nya vinklar på frågan under sommaren. Någon lär komma med under talet. Vi har ett mycket starkt stöd för våra förslag om att ta bort det privata vinstintresset i välfärden, även bland väljare som normalt inte röstar på oss.

7. Det går stadigt uppåt för Vänsterpartiet nu, över 7 procent i flera opinionsmätningar. Hur ska du tala om det på ett sätt som verkligen går in, till både gamla och nya väljare?
– Enskilda mätningar betyder inte så mycket. Men mycket positivt sker nu. Vi får fler medlemmar, vi växer stadigt i opinionen och många kommer till våra möten. Då har vi ett gyllene tillfälle att vara ute och synas. Vi är nyckeln till att få bort vinsterna ur välfärden och för att få en ny regering utan borgerliga partier 2014, allt fler verkar inse det.