• Hem
  • Så ojämlikt är ...
Rött

Så ojämlikt är det i Sverige

”Ingvar Kamprad och Stefan 

Persson äger mer än den fattigare halvan av Sveriges befolkning.”

 

Fler och rikare

Sveriges miljardärer blir allt fler och rikare. De senare tio åren har nästan 50 fler miljardärer tillkommit. Ingvar Kamprad och Stefan Persson som ligger etta och tvåa i miljardärstoppen äger mer än den fattigare halvan av Sveriges befolkning.

Ekonomistas, Jesper Roine, & Veckans affärer 2015.11.26 

 

Fler miljardärer i Sverige än USA – per capita

På Forbes lista över dollarmiljardärer ökade dessa med 290 personer i fjol. Nu finns 1   826 dollarmiljardärer i världen, 23 av dem kommer från Sverige – ett land som har fler miljardärer per capita än USA. 

 

De borgerliga gjorde det svårare att mäta

Under förmögenhetsskattens tid fanns det en samlad bild av vilka som hade stora ekonomiska tillgångar. Men sedan den avskaffades 2007 finns inga sådana uppgifter. Ett förslag om att kartlägga medborgarnas tillgångar och skulder röstades ner av de borgerliga i Riksbanksfullmäktige. Det gör det svårt att se hur förmögenheten fördelas. Andra siffror pekar dock på att klyftorna ökat mycket mer sedan 2007.

 

Ojämlikheten i Sverige ökar – och minskar

Ojämlikhet avspeglas i gini-koefficienten. 0 innebär total jämlikhet och 1 att en person tar hem allt. 2007 var Sverige det land i OECD som hade de minsta inkomstskillnaderna. Sedan dess har Sverige passerats av åtta länder på gini-listan. Gini-koefficienten har i Sverige ökat från 0,20 i början av 80-talet till 0,30 i dag.

Enligt Dagens Arena så innebär den senaste budgeten ett litet trendbrott. Kvinnor och de fattigaste 40 procenten fick mer. Förlorare var höginkomsttagare.

Texterna är publicerade i RÖTT 1-2016.

 

Skärmavbild 2016-02-29 kl. 16.06.47