• Hem
  • “Reformutrymmet...
artikel

“Reformutrymmet” finns inte – V måste sluta spela med

Debattören, Christoffer Mannsdorff Djurberg, (V) Norrköping, vill att vänsterpartister ställer politiska motståndare mot väggen genom att synliggöra den automatiska nedskärning som varje år de facto sker i statsbudgeten. Mannsdorff Djurberg menar att så sker genom att det i statsbudgeten inte behövs ta beslut för att staten varje år ska få in mer pengar genom löneökning, produktivitetsökning och inflation. Detta samtidigt som de aktiva besluten att höja diverse ersättningar, såsom barnbidrag eller arbetslöshetsersättning, inte tas.

Inför varje statsbudget går alla ekonomisk-politiska talespersoner ut och berättar vad de vill satsa på för denna mandatperiod eller detta budgetår. Vänsterpartiet lägger förslag på gratis glasögon, Liberalerna vill ta bort värnskatten och Miljöpartiet vill införa ett friår.

Problemet är att alla dessa förslag, bra eller dåliga, bygger på idén om att det helt plötsligt kommer massa extrapengar som går att satsa på olika röstvinnande projekt. Dessa extrapengar kallas för “reformutrymmet” .

Varifrån kommer då denna extra kosing? Kort och gott: från fattiga och lågavlönade. Den lite längre förklaringen är att i statsbudgeten behövs inga beslut tas för att staten varje
år ska få in mer pengar genom löneökning, produktivitetsökning och inflation. På samma gång behövs det aktiva beslut för att barnbidrag, arbetslöshetsersättning, löner i offentlig sektor och andra transfereringssystem ska hänga med. När inte den nivån höjs, så blir det på grund av inflation m.m. i praktiken en sänkning av ersättningar, bidrag och personaltäthet i offentlig sektor.

Eftersom det sällan tas beslut i varje budget att höja dessa system så är det en automatisk nedskärning som hela tiden sker i vår välfärd. Det värsta är att det sker varje år, med begränsad debatt från ett fåtal ekonomer, men inga
politiker. Budgetsystemet är riggat för att föra högerpolitik och ett sätt att föra vänsterpolitik är att indexera utgifter för att matcha intäkterna i statskassan. Detta skulle helt ta bort
reformutrymmet och flytta fokus från tanken på gratis satsningar till att istället prata om kopplingen mellan skattekvot och välfärdsnivå.

Därför föreslår jag att vänsterpartister som debatterar slutar spela med och låtsas som att vi kan satsa massa pengar som nyss har dragits ner från det offentliga. Vi borde istället ställa våra politiska motståndare mot väggen genom att synliggöra den automatiska nedskärning som varje år sker. Låt dem inte komma undan med falska satsningar. Först då kan vi förtydliga att de enda som faktiskt vill göra några äkta satsningar är det partiet som vill dra in mer pengar till statskassan: nämligen Vänsterpartiet.

Fler som skrivit om ämnet i länkarna nedan:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/urholkade-bidrag-betalar-satsning

https://www.fokus.se/2013/08/den-dolda-sparmaskinen/

PODD | Så blir du lurad om budgeten

Christoffer Mannsdorff Djurberg, (V) Norrköping