• Hem
  • Rättvisemiljard...
Pressmeddelanden

Rättvisemiljarder till de svikna delarna av Sverige

Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom en tio-årig mångmiljardsatsning som kommer att beröra många bruksorter, glesbygdskommuner, stadsdelar och förorter runt om i Sverige, med start redan 2018.

Satsningen är på totalt 22 miljarder kronor: 0,5 miljarder 2018, 1,5 miljarder 2019 och därefter 2,5 miljarder per år 2020 till och med 2027.

– Vi är väldigt glada över dessa rättvisemiljarder. Det är hög tid att de delar av Sverige som svikits, av framför allt den borgerliga regeringen och lämnats efter, nu får förutsättningar att växa ikapp, säger Ulla Andersson, ekonomisk politisk talesperson för Vänsterpartiet.

Pengarna ska kunna sökas av kommuner som har områden som karaktäriseras av exempelvis hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och lågt valdeltagande. Användningen av medlen kommer att se olika ut i olika områden, men insatser för jobb, utbildning, service, fritid och sociala insatser är i centrum.

– Vi vill satsa på de delar av Sverige som alltför länge har lämnats efter. Där engagemanget finns, men samhällets stöd saknas. Oavsett var man bor i Sverige ska man känna att samhället satsar på en, säger Andersson.

För mer information:
Vänsterpartiets presstjänst, 070-620 00 64 (ej sms)